Na svetištu Zidine obilježen blagdan “Rane sv. Franje”: Hrvati će ovdje biti kao što su bili stoljećima

0
246

Blagdan “Rane sv. Franje” koji se na mjestu nekadašnjeg franjevačkog samostana “Zidine” u Gornjoj Skakavi tradicionalno proslavlja 17. rujna obilježen je i danas uz nazočnost velikog broja vjernika iz Brčko distrikta i susjedstva. Misno slavlje, kome je prehodila Trodnevnica na čast sv. Franji Asiškom, ali i hodašće, predvodio je beogradski gvardijan fra Ilija Alandžak, uz zajedničko služenje i drugih svećenika, među kojim je bio i domaćin fra Niko Josić, gvardijan Franjevačkog samostana “Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije” Dubrave.

“Svake godine na današnji dan slavimo blagdan ovog kraja “Rane sv. Franje” na mjestu s kojeg crpimo snagu da pokažemo nacionalni identitet da pripadamo hrvatskom narodu u svakome smislu riječi, ali i svejedočimo o prvim počecima kršćanstva u ovome kraju. Danas slavimo i tajnu rana, onih rana koje je Isus Krist podnio za čitav svijet, a koje je slijedio sv. Franjo. Pokušavamo tu istu duhovnu tajnu da prenesemo u naš život, naše obitelji”, poručio je  fra Niko Josić.

Pored brojnih hodočasnika, euharistijskom slavlju nazočili su: Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ BiH, dr. Anto Domić, dogradonačelnik Brčko distrikta BIH i predsjednik HDZ-a BiH u Brčkom, Ivo Filipović dopredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH i HDZ-a BIH u Brčkom, dužnosnici izvršne i zakonodavne vlasti svih razina u BiH, nositelji listi i kandidati Hrvatskog narodnog sabora BiH-HDZ BIH za Opće izbore u BiH 2022. godine.

Krišto se zahvalila predvoditelju misnog slavlja na inspirativnoj propovijedi o porukama koje je  uputio puku, utemeljene na istinskim vrijednostima čovječanstva, ljubavi, vjeri i miru.

“Te poruke su jasne i svima nama danas trebaju, od poruke poštivanja i međusobnog uvažavanja naših različitosti do toga da do krajnjeg cilja dođemo putem mira i ljubavi jednih prema drugima. To je potrebno BiH kao državi tri konstitutivna naroda i ostalih koji u njoj žive, da se međusobno uvažavamo, da na istini i pravdi gradimo budućnosti za sve njene narode i građane”, poručila je Krišto.

O značaju Zidina, govorio je dr. Domić, ističući da je to mjesto koje svjedoči o postojanosti kršćanstva ovog kraja, katolika, Hrvata.

“Zidine su mjesto i izvor opstojnosti Hrvata ovoga kraja. Hrvati katolici su pozvali predsjednika HDZ-a BiH gospodina Dragana Čovića i njegovu zamjenicu Borjanu Krišto, koja je ujedno i kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, da danas zajedno s nama svjedoče povijesti i izvorištu hrvatstva na ovom prostoru BiH, da osjete da su Hrvati narod koji je stoljećima ovdje i da je uz njih Katolička crkva. Pozvali smo ih da osjete duh ovog naroda, kako bi kroz proces razgovora o ustavnim promjenama i promjenama Izbornog zakona mogli znati što narod očekuje od njih, a narod očekuje konstitutivnost”, istaknuo je dr. Domić, te dodao da će Hrvati ovdje biti kao što su bili stoljećima.  

Nakon završetka Svete mise, upriličeno je prigodno vjerničko druženje i blagovanje, za koje su se pobrinuli mještani ovoga kraja, a potom i obilazak muzeja i Franjevačkog samostana u Dubravama.

Komentiraj