Dr. Anto Domić sudjelovao na Prvim susretima mladih Brčko distrikta BiH

0
250

U organizaciji Vijeća mladih Brčko distrikta BiH i uz potporu Vlade Brčko distrikta BiH danas je u okviru 1. Susreta mladih Brčko distrikta BiH u Domu kulture u Brčkom održana Konferencija za mlade pod nazivom „Pokreni i promijeni“. Konferenciji je nazočio i dogradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić uz dužnosnike izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnike udruga, gospodarstvenika i građana.

 

Na panel diskusiji otvorene su razne teme koje su od značaja za mlade, poput obrazovanja i tržišta rada, mladih i zapošljavanja, omladinskog poduzetništva, aktivizma pa sve do gorućeg pitanja odlaska mladih. Također, izneseni su i obrađeni statistički podatci koje su prikupili članovi Vijeća mladih Brčko distrikta BiH, a koji, kako ističu, nude odgovore vezane za probleme i potrebe mladih u Distriktu.

Konferenciju je svečano otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić koji je rekao da se nada da će Konferencija dati pozitivne rezultate i da će nakon panel diskusije biti predložena određena rješenja lokalnim institucijama vlasti koja će biti jedna od parametara u kreiranju politika.

Tea Ružić iz Vijeća mladih Brčko distrikta BiH istakla je da se svi u regiji susreću s odlaskom mladih i podsjetila da iz Distrikta odlaze i obitelji koje imaju solidna novčana primanja.

„Mi u Brčkom imamo primjera gdje odlaze obitelji koje su imale dobra novčana primanja. Nažalost, oko 3.500 mladih je otišlo iz Distrikta u posljednjih nekoliko godina i to je zabrinjavajuće da Distrikt prednjači od ostalih u tom broju. Upravo je i ovo jedan od razloga i motiva zbog čega smo organizirali Susret mladih, jer smatramo da Brčko nema toliki razlog zbog kojeg veliki broj mladih odlazi“, kazala je Ružić.
Sudionik današnje konferencije bio je i Josip Perkušić iz Splita, student 4. godine Pravnog fakulteta u Splitu, koji je kazao na osnovi svog iskustva da uvijek ima mjesta za napredak kada su u pitanju mladi i da treba djelovati ka boljim promjenama. On ističe da takav stav trebaju da imaju mladi u Brčkom i BiH.

Nebojša Stevanović, predsjednik UO Omladinskog saveza Republike Srpske, također, kazao je da treba raditi na poboljšanju položaja mladih i da je potrebno što prije zaustaviti trend odlaska mladih iz BiH.

„Trend odlaska mladih je problem. Jedan od preduvjeta da ne odlaze jeste da se povećaju plaće kako bi ostali ovdje i formirali obitelji. Kada društvo ostaje bez stanovništva ne piše mu se dobro bez obzira na entitet, naciju i sl.“, kazao je Stevanović.
Susreti mladih trajat će do sutra 6. srpnja, a planirano je, osim radnog dijela, druženje omladine na izletištu „Ficibajer“ kao i plovidba rijekom Savom.

Izvor: www.vlada.bdcentral.net

 

Komentiraj