Općinski odbor HDZ-a BiH Brčko vođeni idejom dr. Franje Tuđmana, pod budnim okom tadašnje službe „državne bezbednosti“, Hrvati Brčko distrikta BiH su se prije 1990 godine počeli organizirati kako bi pokazali da postoji stranka koja zna riješiti njihove krucijalne i egzistencijalne probleme.

Najodlučniji su se u poluilegali sastali 10. veljače u Krepšiću gdje je donesena odluka da se poduzmu radnje koje će voditi utemeljenju HDZ-a u tadašnjoj općini Brčko. Uz mnoštvo poteškoća zbog neprijateljskog stava tadašnje vlasti ipak se uspjelo 7. travnja 1990. godine u Marković Polju utemeljiti Inicijativni odbor ove hrvatske stranke. U to vrijeme HDZ je dobivao obilježje pokreta kojemu prilazi sve više simaptizera te se nezaustavljivo širio općinom Brčko, što je svakim danom olakšavalo rad Inicijativnog odbora.

Koristeći se poletom Hrvata Brčkog, Inicijativni odbor je u kratkom vremenu završio sve pripreme za utemeljiteljsku skupštinu koja je održava 23.lipnja 1990. godine u Domu kulture u Brčkom. U svečanom ozračju protekla je Konstituirajuća skupština na kojoj je izabrano vodstvo Općinskog odbora na čelu s Mijom Anićem i izaslanici za izbornu konvenciju HDZ-a BiH u Sarajevu.

Ovakav entuzijazam rezultirao je masovnim pristupanjem Hrvata u ovu stranku a na prvim višestranačkim izborima ona je dobila legitimitet zastupanja interesa Hrvata i tada sudjeluje u konstituiranju prve višestranačke multietničke vlasti općine Brčko. Nažalost, u razdoblju koje je slijedilo, Hrvati su stavljeni pred kušnju velikosrpske hegemonije čija je politika rezultirala ratnim pohodom na hrvatska mjesta. Suprotstavljajući se svirepom pohodu jugosoldateske na nebranjena hrvatska sela, u župi Ulice i Gorice mučki je ubijen prvi dopredsjednik Odbora HDZ-a BiH Brčko Josip Filipović, koji je braneći nedužne civile, dao svoj život za hrvatske teritorije.

Vođeni ovom strankom, uz pomoć hrvatske države, Hrvati Brčkog su u uvjetima mogućeg uspješno organizirali obranu hrvatskih mjesta i osigurali kontinuitet hrvatske vlasti na području općine Brčko. Ovaj kontinuitet vlasti se ogledao kroz 108. HVO brigadu koja je osiguravala opstojnost Hrvata na području općine, a civilna vlast je bila organizirana kroz općinu Ravne Brčko koja je po prvi put objedinila sva hrvatska mjesta ovoga kraja u jedinstvenu općinu.

Politika HDZ-a BiH je uvijek davala odgovor na sve izazove koji su bili pred hrvatskim pukom, uzimajući konstruktivan i aktivan stav kod konačnog određenja statusa Brčkog; podupirajući ideju o ustroju Distrikta. Nepokolobljiva politika naišla je na respekt OHR-a Brčko gdje HDZ BiH sudjeluje u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, kako u prijelaznoj Skupštini, tako i nakon izbora za sve razine vlasti kada ova stranka dobiva ogromnu potporu hrvatskog glasačkog tijela Distrikta, što je rezultiralo i značajnijim pozicijama koje smo zauzimali u izvršnoj vlasti.

Stranački dužnosnici s razine Brčkog su se znali nametnuti i našem stranačkom vrhu gdje smo svoj status u ustroju stranke osigurali tako da  Općinski odbor preraste u odbor Organizacije HDZ-a BiH za Brčko distrikt od samog njegova osnutka.

Vremensko razdoblje od 23.lipnja 1990.godine pa do danas je razdoblje kontinuiteta stranačke politike i stranačkog vodstva, što nam daje za pravo i dalje nositi odgovornost za hrvatski narod kako u Brčko distriktu tako i u cijeloj BiH.

Naš kontinuitet i iskustvo nam daju jamstvo na koji način najbolje osigurati opstojnost Hrvata u Distriktu i BiH, što ćemo nastaviti činiti i u vremenu koje je pred nama.