Svečanim misnim slavljem na Zidinama obilježen blagdan “Rane Sv. Franje”

0
660

Izaslanstvo HDZ-a BiH Organizacije za Distrikt Brčko predvođeno predsjednikom i dogradonačelnikom dr. Antom Domićem boravilo je danas u Gornjoj Skakavi na proslavi blagdana Rane sv. Franje. Već se godinama na Zidinama, mjestu nekadašnje crkve i franjevačkog samostana, okuplja veliki broj hodočasnika koji se zavjetuju i mole sv. Franji za svoje potrebe. Posebno je istaknut značaj ovakvih okupljanja, zbog potvrde postojanja Hrvata u višestoljetnoj prošlosti na ovim područjima.

Sveto misno slavlje uz nazočnost više svećenika predvodio je Fra Željko Nikolić, gvardijan tuzlanski, a na samom kraju od strane gvardijana Franjevačkog samostana Bezgrešnog začeća BDM Dubrave upućena je zahvala kako je kazao – sinu ovoga kraja – dr. Anti Domiću, na svesrdnoj brizi i potpori u izgradnji i očuvanju Zidina, mjestu gdje su se Hrvati, katolici molili Bogu najmanje tisuću godina unatrag. 

“Vjernici ovoga posavskoga kraja su dolaskom na ovo sveto mjesto izmolili blagoslov dragoga Boga da se providi potreba iskopavanja ovih temelja dviju crkava i ovoga zdanja koje smo uradili, da se sve to zaštiti od vremenskih prilika: hladnoće, vjetra, sunca. I pokazalo se da je ovo mjesto svakim danom posjećeno od ljudi u različitoj potrebi. Ovdje će biti još puno ispričanih priča, odnosno, još puno otkrivenih istina o ovom području i o Hrvatima katolicima koji su živjeli na ovom prostoru od VII stoljeća, a evidentno je da je Katolička crkva ovdje jako brzo zaživjela“, kazao je dogradonačelnik dr. Domić.

Obzirom na pandemiju COVID-a 19 ovogodišnje obilježavanje blagdana Rane Sv. Franje upriličeno je skromno u tišini i molitvi.

Foto: HDZ Brčko distrikt BiH/T.R

Komentiraj