Dan sjećanja Boderište: Dužni smo prisjećati se svih teških događaja iz Domovinskog rata

0
287

Roditelji i članovi obitelji poginulih i ranjenih hrvatskih branitelja, ratni zapovjednici Hrvatskog vijeća obrane, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, svećenici, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH, brojni mještani i gosti danas su se u povodu Dana sjećanja „Boderište (8.3.1993.- 8.3.2023.) okupili kod spomenika palim braniteljima kako bi odali počast za 178 stradala heroja 108. pješačke HVO brigade Ravne – Brčko, zahvaljujući kojima je teritorij obranjen  od neprijatelja.

„Ono što je ovdje važno naglasiti jeste da smo se mi obranili od velikosrpske agresije i da su žitelji ovoga kraja stali u obranu svojih obitelji i domova, da se nisu plašili agresora, nego su snagom ljubavi branili svoj narod, kraj i obitelj. Mi smo dužni prisjećati se svih tih teških događaja iz Domovinskog rata i svih naših branitelja, posebno poginulih, koji su uistinu omogućili da mi danas ovdje tijekom svete mise razmišljamo o njihovim podvizima i žrtvama, ali isto tako i o našoj budućnosti na ovom prostoru, našoj potrebi i obvezi da ovdje ostanemo jer u protivnom njihova žrtva bi bila uzaludna“, poručio je predsjednik dr. Anto Domić.

U ime organizatora Ivo Anđelović, predsjednik Udruge obitelji branitelja, poginulih i nestalih u Domovinskom ratu Ravne – Brčko podsjetio je i na prvi napad koji se desio na današnji datum točno prije 30. godina.„Tada je Boderište prvi put napadnuto u jutarnjim satima i naših osam branitelja je poginulo, dva su ranjena i odvedena u logor. Dva civila su također odvedena u logor. Tijekom dana smo se uspjeli organizirati i pružiti otpor neprijatelju baš na prostoru kod današenjeg spomenika našim braniteljima“, rekao je ovom prigodom Anđelović.

Tijekom 30. obljetnice i Dana sjećanja u Boderištu, kao i svake godine, služena je sveta misa, te je upriličen obred opijela. Pored ostalih, izaslanstvo HDZ-a BiH, Organizacije za Brčko distrikt BiH položilo je vijenac na spomen-obilježje, te zapalilo svijeće za smiraj duša poginulih branitelja bez koji danas ne bi bilo Hrvata u ovom kraju.

Comments are closed.