Predstavljena vizija Brčkog kao ”Pametnog grada”

0
437

2.3.2016. Na današnjem konzultativnom forumu “Brčko-smart city”, koji je održan u okviru programa obilježavanja 16. obljetnice Brčko distrikta BiH, predstavljena je vizija izgradnje i razvoja Brčkog kao “pametnog grada”.

U nekoliko sati ovog foruma, izložene su opće karakteristike koncepta „Smart City“, a unutar njih napravljen je poseban uvid i diskusija o postojećim kapacitetima, mogućnostima, financijskim aspektima i viziji razvoja naše lokalne zajednice.

Ispred Organizacijskog odbora prisutnima se obratio gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić, dogradonačelnik Esed Kadrić i predsjednik Skupštine Brčko distrikta Đorđa Kojić.

“Interes za učešće na današnjem skupu pokazale su mnoge financijske institucije, kao i predstavnici nekoliko država koji su došli ovdje da vide što mi to želimo, što je pozitivan znak za ova naša stremljenja. Vjerujem da ćemo prevazići naše trenutne političke neprilike, te da ćemo krenuti u pravcu razvoja i prosperiteta”, rekao je gradonačelnik dr. Anto Domić.

On je podsjetio da je prije tri godine započelo organiziranje ovakvih skupova s ciljem da Brčko distrikt primjenom suvremenih tehnologija u narednih pet, deset ili 20 godina izraste u moderan grad.

Osnovne karakteristike koncepta predstavio je uvaženi gost iz Beča – grada koji je „Smart city“ koncept inkoporirao na najvišoj mogućoj razini:, predstavnik e-7 Energie, Stefan Amann, dok je financijske i razvojne aspekte koncepta predstavio renomirani stručnjak iz Zagreba, predstavnik T&MC Grupe, dr. Damir Novotny, u drugom dijelu foruma.

Novotny je iskazao uvjerenje da će Distrikt u budućem razvoju iskoristiti svoje prilike koje su velike, te u pogledu razvoja kroz 20 godina biti uzor sličnim gradovima jugoistočne Europe navodeći da koncept “pametan grad” ne čini samo korišćenje suvremenih tehnologija, nego i ulaganja u znanja.

Na forumu je prisustvovao veliki broj predstavnika nekoliko inozemnih i domaćih tvrtki i članova lokalne izvršne i zakonodavne vlasti.

Comments are closed.