Kandidati HDZ-a i Domoljubne koalicije za 11. izbornu jedinicu iz BiH posjetili Brčko distrikt BiH

0
366

23.10.2015. Kandidati HDZ-a i Domoljubne  koalicije  za 11. izbornu jedinicu iz BiH, Božo Ljubić nositelj liste, zatim Ivan Šuker zastupnik u Hrvatskom Saboru, i Zvonimir Banović posjetili su danas Brčko distrikt BiH.  Prvi put se napravila lista koja je akceptirala sve Hrvate izvan Hrvatske, kazao je Ivan Šuker dodajući da je od iznimne važnosti da Hrvatska sa svojom pozicijom kao članica Europske unije, može i politički i gospodarski pomoći BiH i Hrvatima u BiH.

„Hrvatska već dugo ima programe za pomoć Hrvatima, preko Ureda za pomoć Hrvatima izvan domovine. Neki su programi za vrijeme ove Vlade obustavljeni, a to je prije svega pomoć mladim obiteljima za povratak sa područja s kojih su prognani. Ono što je vrlo važno jeste da se projekt finaciranja Kampusa 1 u Mostaru održava, kao i da se projekt Kampus 2 započne i napravi  jer je to možda i jedan od ključnih objekata za Hrvate u BiH“, naveo je Šuker te iskazao jasnu poruku u smislu pomoći bosanskohercegovačkim Hrvatima u povratku, kao i izjednačavanju prava pripadnika HVO-a i branitelja u Republici Hrvatskoj

On je nadalje istaknuo da su europski fondovi i prekogranična suradnja također od iznimne važnosti s obzirom na to da Hrvatska i BiH imaju preko tisuću kilometara kopnene granice i otvara se niz mogućnosti za korištenje fondova, kako pretpristupnih za BiH, tako i prekograničnih za Republiku Hrvatsku.

Nositelj 11. izborne jedinice u BiH Božo Ljubić je kazao da je 11. lista dobra jer su na njoj kandidati iz BiH i dijaspore i Hrvati koji čine manjinu u susjednim državama.

„Sama ta činjenica pokazuje da HDZ i Domoljubna koalicija namjeravaju ozbiljno skrbiti za interese Hrvata izvan RH. Ukoliko budem izabran u Hrvatski Sabor želimo da se nastavi pomoć Hrvatske znanstvenim, zdravstvenim, kulturnim i crkvenim institucijama BiH, ali još više od toga želimo angažman nove Vlade predvođene HDZ-om i gospodinom Karamarkom. Da se konačno BiH transformira u jednu funkcionalnu i emancipiranu državu, i u prvom redu da Hrvatska kao članica NATO-a i EU iskoristi svoj utjecaj kod saveznika da pomogne u tom smislu, i naravno da se BiH ubrzano približava Europskoj uniji“, naglasio je Ljubić.

On je poručio građanima Posavine i Brčkog da će kao zastupnik u Hrvatskom Saboru zajedno s kolegama iz svoje izborne jedinice, i zajedno s većinom u saboru posebno se skrbiti za gospodarski razvitak ovoga područja i to na više načina, a jedan od njih je investiranje u infrastrukturu.

„Poznato je da je rijeka Sava jedini projekt s pečatom Ujedinjenih naroda, i poznato je koliko je ovaj kraj stradao u nedavnim poplavama, i zasigurno da Hrvatska u rješavanju tih problema može uvelike pomoći“,  naveo je Ljubić.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić je kazao da Hrvati u Brčko distriktu očekuju da se nastave započeti programi Vlade Republike Hrvatske od prije nekoliko godina u smislu obnove kuća kao i da se značajnije potpomažu športske, kulturne i obrazovne institucije na prostoru Brčko distrikta koje bi propagirale nacionalne osobenosti hrvatskoga naroda.

„Imajući u vidu blizinu granice da se što bolje uvežemo kako bismo uspostavili što bolju komunikaciju između Brčko distrikta, odnosno BiH i Republike Hrvatske u gospodarskom smislu“ , izjavio je dr. Domić ističući da već postoji nekoliko gospodarskih inicijativa iz Hrvatske koje do sada nisu riješene. On je iskazao svoje uvjerenje da će oni ljudi koji budu u Saboru RH pomoći da Hrvati imaju prigodu da ostanu i opstanu na ovom prostoru.

Prigodom boravka u Brčkom kandidati HDZ-a i Domoljubne koalicije za 11. izbornu jedinicu iz BiH održali su sastanak s dužnosnicima Brčko distrikta BiH i predstavnicima vjerskih i obrazovnih institucija u Gradskoj vijećnici, potom su posjetili Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ i Župni ured u Brčkom gdje je upriličen susret s vrhbosanskim nadbiskupom uzoritim kardinalom Vinkom Puljićem.

Comments are closed.