Paljenjem svijeća i molitvom obilježili smo „Večer sjećanja“ na žrtve Vukovara

0
95

„Večer sjećanja“ na žrtve i pad Vukovara obilježena je noćas u organizaciji naše Mladeži  molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem 150 svijeća kod spomenika poginulim braniteljima Hrvatskog vijeća obrane u Brčkom. 

„Desetu godinu zaredom, svakog 17. studenog, dan uoči pada grada Vukovara okupljamo se na ovom mjestu kako bismo se prisjetili svih stradalih heroja u Vukovaru. Želimo potaknuti naše mlade da i na ovakav način ne zaborave ono što se dogodilo u tom gradu, ali i da oproste neprijatelju uz poruku da se rat nikad više nikom ne ponovi”, kazala je predsjednica Tea Ružić, dodajući da mladež koja ne poznaje svoju povijest, ne može ispisivati ni stranice svoje budućnosti.

Ovom prigodom naglasila je da se noćas, također, obilježava 32. obljetnica od osnutka Hrvatske zajednice Herceg- Bosne jer oba događaja, kako je navela, ukazuju na poveznicu za hrvatski narod u BiH i u Republici Hrvatskoj.

Pored našeg izaslanstva, na čelu sa predsjednikom dr. Antom Domićem, počast poginulim braniteljima i obljetnici Hrvatske zajednice Herceg-Bosne odali su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti iz reda hrvatskog naroda, dekan Brčanskog dekanata vlč. Damir Ivanović koji je molio molitvu opijelo za stradale branitelje, te brojni žitelji Brčko distrikta BiH.

„Ono što su pretrpjeli branitelji Vukovara braneći svoj rodni kraj i svoje ognjište je nesagledivo jer  žrtva koja je plaćena da bi se sačuvao svoj dom je neviđena. Zato se moramo prisjećati tih događaja, zločina, barbarstva koje je ispoljeno kroz razaranje grada, ubijanje ljudi, djece, staraca, te nemilosrdno raseljavanje ljudi s tog prostora. Ono što mi danas možemo jeste da ovakvim okupljanjem sačuvamo sjećanje na njih i njihovu hrabrost, ljubav koji su pokazali prema svome bližnjem i svojoj domovini,“kazao je dr. Domić, te poručio da  agresor nikad ne može pobijediti, te da se uvijek moramo suprostavljati zlu, kako bi na kraju nada i ljubav pobijedili.

Ekipa Mladeži sutra putuje u Vukovar, kako bi se pridružila Koloni sjećanja.

Komentiraj