Održana svečana akademija za 16. rođendan Brčko distrikta BiH

0
373

8.3.2016. Svečana akademija povodom 16. obljetnice Brčko distrikta BiH započela je u Domu kulture intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u izvođenju Gudačkog orkestra Akademije umjetnosti iz Banjaluke uz nazočnosti brojnih zvanica i gostiju iz entitetskih i institucija BiH, diplomatskog kora u BiH i vjerskih zajednica.

Brčko distrikt značajno je napredovao od osnivanja do danas, ali se pred ovom lokalnom zajednicom i njenim stanovnicima i dalje nalaze brojni izazovi koje bi svakodnevno trebalo prevazilaziti, ocijenili su najviši zvaničnici brčanske izvršne i zakonodavne vlasti na svečanosti povodom 16 godina od uspostavljanja Distrikta.

Gradonačelnik Brčko distrikta dr. Anto Domić rekao je da donositeljima odluka u Brčkom često nedostaje političke hrabrosti.

“Često je potrebno donijeti teške odluke koje se zasnivaju na kompromisu, odluke koje ponekad na kratkoročnom planu mogu da budu i štetne, ali dugoročno nam jamče uspjeh i prosperitet”, naveo je gradonačelnik Domić.

Prisutnima na svečanoj akademiji u brčanskom Domu kulture obratio se i predsjednik Skupštine Distrikta Đorđa Kojić, koji je istaknuo da je Brčko distriktu, prije svega, potrebna zajednička vizija ekonomskog razvoja i prosperiteta.

“Siguran sam da je najteži period funkcioniranja distrikta iza nas. Uvjeren sam da će ova vlast, kao i naredna koja će doći nakon izbora, učiniti ogromne iskorake u pravcu političke stabilnosti i nezaustavljivog ekonomskog rasta i prosperiteta”, rekao je Kojić.

Supervizor za Brčko Bruce Berton uputio je apel dužnosnicima Distrikta da pristanu na dijalog i nađu kompromis u rješavanju trenutnih i budućih problema.

“Bez obzira koliko problemi bili teški, tu smo da bismo ih zajedno riješili”, poručio je Berton.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH i dužnosnici Brčko distrikta su ocijenili da Distrikt proteklih mjeseci prolazi kroz razne blokade rada institucija koje su rezultat nedostatka kompromisa, ali da se uz međusobno uvažavanje može doći do rješenja.

Prisutnima su se obratili i zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić i voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH Lars-Gunar Wigemark.

U zabavnom dijelu programa svečane akademije također su  nastupili plesni duet Tamara Ljubičić i Admir Kalkan, i operski pjevači Ivan Šarić i Vedrana Šimić te učenici brčanske Muzičke škole.

 

 

 

Comments are closed.