Govor gradonačelnika Brčko distrikta BiH dr. Ante Domića na svečanoj akademiji povodom 16. obljetnice Distrikta

0
366

“Danas je šesnaesta obljetnica od utemeljenja distrikta Brčko BiH. Ovo je prigoda da sami sebe pogledamo u oči i kažemo gradimo li Distrikt onakav kakav smo sanjali. Stvaramo li lokalnu zajednicu kakvu su sanjali naši sumještani, stanovnici Distrikta. Kroz projekt Distrikta smo nagrađeni autonomijom koju nema niti jedna druga lokalna zajednica, dane su nam široke nadležnosti i ovlasti. Zajedno sa BiH institucijama i entitetima smo nezaobilazni čimbenik u procesu euroatlanskih integracija, a samostalno kreiramo svoju politiku obrazovanja, zdravstva, zaštite okoliša, izgradnje infrastrukture, socijalne sigurnosti, prostornog planiranja i ekonomskog razvitka. Zbog naših nadležnosti koje obuhvaćaju pravosuđe, policiju, obveze prema staroj deviznoj štednji, zaštiti od prirodnih katastrofa i uvezivanje infrastrukturnih prometnih koridara sa Bosnom i Hercegovinom i Europom uređena je i naša financijska samodrživost.

Naši tvorci su sanjali Distrikt kao prosperitetnu i perspektivnu sredinu u kojoj će biti mjesta za sve i u kojoj će se svi osjećati svoji na svome. Zbog tog sna su vrlo oprezno gradili i brusili institucije koje će funkcionirati stabilno i trajno. Kod njihove izgradnje vodili su računa o našoj posebnosti koja je zasnovana na višenacionalnoj, višekonfesionalnoj i i višestranačkoj društvenoj zajednici. Ova naša posebnost iznjedrila je u našim institucijama rješenja koja osiguravaju donošenje odluka uz obveznu suglasnost svih naroda i političkih aktera. Uspostavljeni su mehanizmi zaštite od preglasavanja i majorizacije naroda i nacionalnih manjiha. Ti mehanizmi su ugrađeni kroz institut afirmativnih glasova u Vladi i sustava zaštite od preglasavanja u Skupštini.

Ipak, stvarno funkcioniranje naših institucija se moglo u potpunosti testirati tek onog trenutka kada je Supervizor za Brčko riješio svoj status privremeno staviti u stanje mirovanja. Funkcioniranje distrikta Brčko bez stalnog angažmana supervizora i OHR-a dalo nam je priliku da propitamo našu odanost ideji distrikta Brčko zasnovane na europskim vrijednostima kojima težimo. Duh naših pravila nam nalaže da se prema svim problemima moramo odnositi afirmativno kroz postizanje kompromisa i razumijevanja drugog i drugačijeg, a uvijek u korist opstojnosti distrikta Brčko i njegovih stanovnika. Uz uložene velike napore da institucije svakoga dana sve bolje funkcioniraju imali smo i imamo pojavnosti u kojima se zlouporabe propisani mehanizmi koji za posljedicu imaju blokadu rada institucija Distrikta. Te i takve blokade za posljedicu imaju destabiliziranje političkih prilika u Distriktu praćene širenjem međusobnog nepovjerenja, razvijanje apatije, beznađa i bezperspektivnost. Naučene lekcije tolerancije i međusobnog uvažavanja zasnovane na otvorenom dijalogu nisu dostatne da se međusobne razlike prevaziđu i različiti politički pogledi usuglase. Nama, donositeljima odluka u distriktu Brčko nedostaje političke hrabrosti da donosimo teške odluke zasnovane na kompromisu koje ponekada kratkoročno mogu i štetiti, ali dugoročno nam jamče uspjeh i prosperitet. Bez političke odvažnosti i preuzimanja odgovornosti za donesene odluke nismo u mogućnosti značajnije i brže graditi institucije Distrikta, kao i stvarati prihvatljive uvjete za život. Uz političku odvažnost, mudrost i hrabrost ćemo uvjeriti sve nas da se isplati boriti za Distrikt i da se isplati živjeti u Distriktu.

U Distriktu nema jednostavnih odluka, svaka je teška na svoj način i svaka je predmet sustavne analize i kritike. Takva situacija nas ne smije obeshrabriti i pokolebati da i dalje zajedno tražimo rješenja koja su najbolja za sve nas i koja će nas zadržati na tronu uspješnosti, jer kao što je rekao Churchill „ Ako smo ujedinjeni, ništa nije nemoguće. Ako smo podijeljeni propast ćemo.“

Zbog moje duboke vjere u uspjeh ove lokalne zajednice bio sam odlučan i prije, a i sada da se dan Distrikta treba i mora obilježavati svake godine. Naše emocije prema našoj lokalnoj zajednici moraju biti jasne i čiste, jer Distrikt ne čine samo političari, Distrikt čine i mladi i stari, zaposleni i umirovljenici, učenici i studenti, siromašni i bogati i svi drugi koji ovaj prostor smatraju i osjećaju svojim. Zbog svih tih znanih i ne znanih ljudi i svih koji Distrikt smatraju svojim draguljem, Dan Distrikta moramo obilježavati. Kada prestanemo obilježavati Dan Distrikta počet će i odumiranje Distrikta kao ideje i filozofije koja spaja ono najbolje od svih stanovnika koji u njemu žive. Uz vjeru u Boga i naš razum želim da hrabrije i odlučnije nastavimo otklanjati probleme koji muče stanovnike Brčko distrikta i da im damo novu nadu u gospodarski, socijalni i društveni uspjeh i da zajednički gradimo Distrikt, jer izgradnja Distrikta „nije na kraju, niti na početku kraja, ona je na kraju početka“. U želji da Dan Distrikta dočekujemo u posebnom emotivnom stanju, raspoloženju, sreći i veselju čestitam svima Dan Distrikta , a svim ženama čestitam Međunarodni dan žena”.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr. Anto Domić

Comments are closed.