Na XII. Saboru HDZ BiH dr. Dragan Čović jednoglasno izabran za predsjednika

0
379

MOSTAR, 25.04.2015. Dr. Dragan Čović jednoglasno je izabran za predsjednika HDZ-a BiH na danas održanom XII. Saboru HDZ BiH.

Za zamjenicu predsjednika izabrana je Borjana Krišto, za dopredsjednike: Marinko Čavara, Davor Čordaš, Anto Domić, Zdenko Ćosić i Vjekoslav Bevanda.

Za članove Predsjedništva HDZ BiH izabrani su: Ivan Vukadin, Anton Rill, Mato Zovko, Lidija Bradara, Mijo Krešić, Ivo Vincetić, Delfa Dejanović, Ljubo Grizelj, Mladen Bošković i Marija Rapo.

Više od 530 izaslanika HDZ-a BiH okupilo se na saborskom zasjedanju na koje su pristigli i brojni predstavnici međunarodne zajednice, diplomati, izaslanstva, među kojima je i izaslanstvo hrvatskog HDZ-a koje je predvodio akademik Željko Reiner, kao i predstavnici akademske zajednice, crkve i drugi uglednici.

Saborski izaslanici svojim sudjelovanjem izglasali su novi Statut HDZ-a BiH, zatim Program i Programsku deklaraciju HDZ-a BiH.

Programska deklaracija temelji se na zahtjevu za preuređenjem BiH, uspostavom jednakopravnosti Hrvata, gospodarskim oporavkom i euroatlantskim integracijama. Dokument sadrži programsku orijentaciju stranke o svim područjima života; obitelji i mladima, Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima, Vjerskim zajednicama, Pravnoj državi, Gospodarstvu i poreznoj politici, povratku, socijalnoj politici, zdravstvu, odnosima s Hrvatskom i vanjskoj politici, iseljeništvu, zanosti, Sveučilištu i obrazovanju, kulturi, športu, medijima.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović u svome govoru, najavio je još snažniju borbu za ravnopravnost Hrvata. “Ovo je naša domovina. Želimo je dijeliti s Bošnjacima i Srbima, i ostalim građanima. Želimo samo jedan put za BiH, i to je euroatlantski put. Drugog puta nema za BiH i hrvatski narod, na unutarnjem planu želimo se izboriti za jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda, i to nije  crtanje novih granica, jer BiH ima svoje granice. Želimo napraviti preinake u  unutarnjoj organizaciji BiH, jer ovako organizirana BiH ne može preživjeti“, kazao je između ostalog predsjednik Čović u svome obraćanju.

U svome iscrpnom izvješću sačinjenom od prošlog Sabora do danas, predsjednik Čović je naglasio kako ne postoji ni jedna općina u BiH u kojoj ne postoji stranačka infrastruktura HDZ-a BiH. Od prošlog sabora do danas, u razdoblju od četiri godine HDZ-u BiH pristupilo je više od 15.000 novih članova.

„HDZ BiH je danas prisutan na svim razinama vlasti. Kao apsolutni pobjednik među Hrvatima izborili smo se za sve hrvatske pozicije na razini BiH, ali je netko onda htio uvesti još jednog Hrvata u Vijeće ministara. U Vladi Federacije izborili smo se za šest ministarskih pozicija, pet hrvatskih i jednu srpsku. Neki su smtrali da je to puno, šest, od sedamnaest, a ja im odgovaram da je to ispod onog što Hrvatima pripada, a to je pola u Federaciji i mi će mo transformirati Federaciju po našem viđenju“, dodao je predsjednik Čović.

Govoreći o odnosima s drugim stranakama kazao je kako nema razloga da HDZ  ima korektnu i kolegijalnu suradnju: „Naš ključni partner u Federaciji, pa time i BiH je Stranka demokratske akcije (SDA), a mi želio da SDA bude i naš strateški partner“, kazao je dr. Čović.

Na Saboru HDZ-a BiH bili su i gosti iz drugih stranaka, i to: ispred SDA Sabor HDZ BiH pozdravio je dopredsjednik Šefik Džaferović, ispred SBB Edita Đapo, a u ime PDP-a Igor Crnadak ministar vanjskih poslova BiH.

Nakon povedenog kandidacijskog postupka za izbor članova Središnjeg odbora HDZ BiH i Nadzornog odbora HDZ BiH, u novi Nadzorni odbor izabrani su: Vlado Čuljak – predsjednik, Darinko Mihaljević – član, Marijan Šimić – član, Josip Vidović – član, Mirjana Plavčić – član.

Središnji odbor: Marko Đerek, Tihana Krželj, Josipa Kusić, Stijepo Vukančić, Stipo Barun, Slavko Matić, Šimo Vranjić, Jadranka Pavlić, Ivica Kovačević, Ankica Gudeljević, Ilija Marić, Marko Lukenda, Petar Gagulić, Vlatko Pešikan, Željko Filipović, Marijana Pešikan, Josip Martić, Damir Iličić, Marina Pendeš, Nikica Tomić, Katarina Bošnjak, Mario Magerl, Dragan Vrankić, Stjepan Krasić, Slađan Bevanda, Stjepan Bošković, Davor Pehar, Miroslav Ćorić, Miro Kraljević, Helena Lončar.

HDZ BiH (www.hdzbih.org)

 

Comments are closed.