23. godišnjica stradanja hrvatskih civila i branitelja

0
388

f8.5.2015. Udruge HVO-a proistekle iz Domovinskog rata Ravne Brčko organizirale su danas obilježavanje godišnjice od stradanja hrvatskih civila i branitelja  8. svibnja 1992. godine. Sudionici današnje komemoracije za stradale iz sedam hrvatskih sela Brčko distrikta bile su obitelji, članovi udruga, institucija vlasti iz reda hrvatskoga naroda kao i drugi građani.

Predsjednik HDZ BiH Organizacije za Brčko distrikt i gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić istaknuo je da ovakvi skupovi šalju snažne poruke za sve ljude koji žive na ovim prostorima.

„Ono što možemo učiniti jeste da se ovaj događaj ne zaboravi. Ovakvim prigodama, molitvom i polaganjem cvijeća, šaljemo poruku i zahtjev od institucija da se ovakvi događaji pravno rasvijetle, da se utvrde krivci za ove žrtve kako bi ih stigla pravedna kazna. To je nužno i važno zbog žrtava i njihovih obitelji ali i zbog svih nas koji živimo na ovom prostoru“, izjavio je dr. Domić.

Na samome početku nazočnima se obratio predsjednik Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja Stjepan Marčetić kazavši da je na ovaj datum 1992. godine ubijeno 32 ljudi iz brčanskih sela: Ulice, Laništa, Marković polje, Donji Vukšić, Gornji Vukšić, Krepšić i Donji Rahić.

Na spomen obilježja u Laništima izgrađena u njihovu čast položeni su vijenci i cvijeće i zapaljene svijeće dok su za njihove duše služena opijela te misa zadušnica u kapeli naselja Jasenovac kod Ulica.

Na komemoraciji u Laništima i Ulicama svojim prisustvom počast su odali i ratni veterani svih regularnih vojski koje su sudjelovale u proteklom ratu.

Comments are closed.