Militantne opcije za Distrikt ne prihvaćamo – Poručio je dr. Domić sa današnjeg obilježavanja Dana Distrikta

0
350

Vaše ekselencije, dame i gospodo, dragi prijatelji, hvala vam što opet sudjelujete u obilježavanju za nas važnih dviju obljetnica.

Prva je Međunarodni dan žena. Više od stoljeće demokratski svijet pokušava svojim deklaracijama, konvencijama  i zakonima zagarantirati ženama slobodu, dostojanstvo ali i sva druga prava. Međunarodni dan žena jeste dan kada iskazujemo pojačanu pažnju prema ženama, ali ta pažnja mora biti svakodnevno pretočena u jednakost na svim segmentima osobnog i kolektivnog života. Drage žene sretan vam dan žena i hvala vam što ovaj svijet činite boljim i ljepšim, jer vi ste ga stvorile.

Druga obljetnica jeste prisjećanje stupanja na snagu Naloga supervizora za Brčko o imenovanju prijelazne Vlade Distrikta. Vrijeme, okolnosti i razloge proglašenja Brčkog distriktom tijekom proteklih dvadeset četiri godine tumačimo na različite i sebi prilagođene načine. Ovakvo interpretiranje povijesnih činjenica ponekada zamagli putove kojim se svatko od nas kreće prema istom cilju, cilju naprednog demokratskog multietničkog, multikonfesionalnog, otpornog na ugroze, efikasnog i socijalno pravednog Distrikta. Iskrena i zajednička posvećenost ovim ciljevima je važna jer uklanja mogućnost gubitka osobnog, vjerskog, kulturnog, narodnog i nacionalnog identiteta kojega kroz ovo vrijeme strpljivo gradimo. Politička kultura dijaloga i kompromisa je omogućila da i mi u Brčkom imamo svoj „e pluribus unum“ koji drugo i drugačije preuzimamo kao dio našeg kolektiviteta. Ovakvim ponašanjem je omogućeno postizanje prihvatljivog odnosa prema našoj povijesti kao i našoj budućnosti koju vidimo u velikoj europskoj obitelji.

Način na koji smo od ekstremno suprostavljenih strana stigli do sredine sa visokim stupnjem tolerancije i razumijevanja moramo zahvaliti u prvom redu OHR-u i Europskoj uniji, koji svojim osebujnim metodama razvijaju duh suživota i međusobnog uvažavanja konstitutivnih naroda i svih koji ovdje žive. Kao “ljubimče” smo dobili pažnju međunarodne zajednice u prvom redu, od do sada 12 supervizora, ali i EU koja nas priprema primiti u svoje okrilje, učeći nas kako implementirati europske vrijednosti i pomažući u realiziranju ekonomskih i društveno važnih projekata za Distrikt.

Da budem jasan, nismo mi odlikaši i svjestan sam da zbog truda dobijemo ocjenu više, i svjestan sam da moramo ubrzati odobrene reforme, a one na čekanju što prije pokrenuti kako bismo među stanovnicima podigli optimizam i povjerenje u naše institucije. Vladavina zakona mora imperativno dati učinke kakve daje u najrazvijenijim demokratskim državama, kako bi imali smanjenjenu percepciju korupcije, rast socio-ekonomskog standarda i zaustavili demografski slom.

Na samom početku Distriktu nisu davane velike šanse za uspjeh, ali se perspektiva vremenom pretvorila u misterij zvan ogled za ugled, treći entitet, država u državi i postao pravno i zemljopisno zaglavni kamen Bosne i Hercegovine. Bez obzira što nas u Distriktu brinu iste brige kao i u ostatku BiH, mi se ipak nekako oko svega malo brže dogovaramo. Zbog toga složno reagiramo na zbunjujuće i čudne poruke dušebrižnika koji za rješenje svojih problema nude neprihvatljive militantne opcije za Distrikt. Mi takve „darove“ ne želimo i ne primamo ih, ali bismo se jako obradovali i objeručke prihvatili da jedna od ključnih bosanskohercegovačkih institucija bude sa sjedištem u Distriktu. To je naš san i pozivam sve one koji nas vole da pomognu u ostvarenju tog sna.

Hvala svima na dolasku i pozornosti.

Dogradonačelnik 

dr. sc. med Anto Domić

 

Comments are closed.