HDZ BIH neće podržati nikakvu novu inicijativu za smjenu gradonačelnika: Prioritet nam je stabilnost institucija Distrikta a ne politikanstvo

0
360

Danas smo u skupštinskim prostorijama održali tiskovnu konferenciju, a medijima se obratio dogradonačelnik Brčko distrikta BIH dr. Anto Domić, potom i dopredsjednik Skupštine Ivo Filipović i zastupnik Borislav Đulabić. Odaslali smo jasnu poruku da prebacivanje krivice na stranu HDZ-a BiH po pitanju nedavno propale inicijative za smjenu gradonačelnika dr. Zijada Nišića „ne pije vodu.“ Za smjenu gradonačelnika Brčko distrikta BiH nužna je minimalna zastupljenost svakog od konstitutivnih naroda kao i minimalni broj glasova koji će ga smijeniti.  Ne vidimo nikakve razlike između glasa suzdržanosti zastupnika iz reda HDZ-a BiH odnosno hrvatske većine te ostalih zastupnika iz reda srpske većine.

Hrvatska demokratska zajednica BiH ne može podržavati uvođenje prakse da zastupnik jedne političke stranke koji nije izabran direktnim izbornim procesom, već u skupštinske klupe ulazi na zamjenu umjesto zastupnika koji je iz te političke stranke otišao u izvršnu vlast, da ga on potom ruši. Također, nismo spremni ići u rizike i avanture kojekakvih smjena, obzirom da bošnjačku većinu koju čini zastupnik Iljazović ne smatramo stabilnom, a sve uzimajući u obzir činjenično stanje o njegovim stalnim promjenama političkih stavova i opcija.

Na nedavnoj tiskovnoj konferenciji Stranke demokratske akcije BiH i dva zastupnika, Iljazovića i Ribića izrečena je neistinita konstatacija kako je dr. Nišić gradonačelnik Hrvata iz reda Hrvatske demokratske zajednice. Iskazujemo nevjericu i razočaranja spram izrečenog, uz misao da ne shvaćamo što je to u načelu loše i poražavajuće u situaciji da u multietničnoj sredini kakva je Distrikt, Hrvat nekada ponovno bude gradonačelnik.

Poređenje zastupnika Iljazovića o jednakosti između dvije situacije, izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i smjene dr. Zijada Nišića, neprihvatljivo je i zlonamjerno. Obzirom da je Ustavom Bosne i Hercegovine jasno definirano da BiH ima trojno Predsjedništvo, odnosno da se bira hrvatski, srpski i bošnjački član Predsjedništva. Dakle Hrvati, Srbi i Bošnjaci biraju sebi po jednog člana Predsjedništva BiH. Željka Komšića nikada Hrvati nisu izabrali, dok se u Brčko distriktu BiH oko svih dosadašnjih gradonačelnika postiglo suglasje te obzirom da je to jedna osoba, na istu je prenesen izborni legitimitet sva tri konstitutivna naroda i ostalih građana Distrikta.

Česte inicijative za smjenu gradonačelnika utječu na nestabilnost i rad cijele Vlade Brčko distrikta BiH te usporavaju razvoj Distrikta i završetak započetih projekata. Novi izbori biti će raspisani za nešto manje od godinu dana, stoga poručujemo kako mi iz HDZ-a BiH bez obzira na kandidata i predlagatelja, nećemo podržati nikakve nove inicijative smjene gradonačelnika, odnosno da ćemo zadržati svoj stav suzdržanosti.

U javnosti nezvanično i poluzvanično kruži informacija kako pojedine političke stranke bez hrvatskog predznaka intenzivno rade na pronalasku Hrvata za novi izborni ciklus. Svima onima koji to rade, preporučujemo da to urade kako treba te da sklone HDZ s političke scene. Obzirom da oni to neće uspjeti, znajući o kome je riječ, želimo poručiti da isti neće biti naši partneri u razgovorima kod formiranja sljedeće vlasti u Brčko distriktu BiH.

 

 

Comments are closed.