Proslavili smo blagdan “Rane sv. Franje” na Zidinama kako doliči jednoj velikoj kršćanskoj obitelji

0
297

Na temeljima nekadašnjeg franjevačkog samostana u Gornjoj Skakavi kod Brčkog, poznatiji kao “Zidine” danas smo proslavili blagdan “Rane svetog Franje”.  Misno slavlje pred nekoliko stotina vjernika predvodio je župnik Domagoj Šimić uz zajedničko služenje domaćina fra Nike Josića, gvardijana Franjevačkog samostana Dubrave i drugih svećenika iz Brčko distrikta BiH i susjedstva.

Kao i svake godine nazočio je predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović sa svojim izaslanstvom koji je u svom obraćanju nakon svete mise ukazao na značaj okupljanja vjernika na mjestima koja tisućama godina svjedoče o tragovima katoličkog, hrvatskog naroda na ovim prostorima.

“Ovo je prigoda da se sretnemo, da na neki način naše zajedništvo kako je to gvardijan i rekao, jačamo; osobito na onim područjima gdje smo bili tisućama godina. Ovo je prigoda i da pokušamo svojim dolaskom iz raznih krajeva ojačati naše hrvatsko zajedništvo i uopće dati jednu novu snagu da se ostane ovdje  i ne odričemo svojih svetinja, kulture, tradicije, vjere i jezika”, poručio je dr. Čović, te dodao kako ovaj dolazak ne veže za bilo kakvu političku aktivnost, nego za jedan realan život i životnu svakodnevnicu.

Predsjednik dr. Anto Domić u svom je obraćanju ukazao na važnost ovakvih okupljanja za Hrvate koji, kako je naveo, trebaju biti u zajedništvu unatoč svim životnim izazovima.

“Hrvatska demokratska zajednica je jedna velika obitelj i upravo na ovakvim obiteljskim okupljanjima se susrećemo kako bismo dali poticaj našim stanovnicima i pokazali da smo jedni uz druge i da smo voljni rješavati naše brige i probleme sukladno našim mogućnostima. Ovdje na “Zidinama” se susrećemo jako dugo, te želim naglasiti da je to svetište očuvalo i okupljalo Hrvate ovoga kraja kroz više od jednog milenija. Ne smijemo zaboraviti naše pretke, moramo voditi računu o svojim najbližima i držati se postulata katoličke vjere, te učiti iz onako kako su fratri i drugi svećenici boraveći upravo na ovom brdu u Gornjoj Skakavi okupljali stanovništvo kroz stoljeća, davali im utjehu i nadu da ostanu i opstanu”, rekao je dr. Domić.

Gvardijan fra Niko Josić naglasio je da se sljedeće godine slavi 800 godina od prvog događaja u životu svetoga Franje Asiškog, a to je dobivanje Kristovih stigma, odnosno rana.

“Zidine su nama jake važne s vjerskog stajališta, ali i sa povijesno-kulturološkog jer je to mjesto gdje vjernici dolaze ne samo tijekom ovog blagdana, nego i svakoga dana kako bi se molili po zagovoru svetoga Franje. Suština blagdana leži u tome da mi kao Kristovi svjedoci, kao kršćani pružamo milost i ljubav jedni prema drugim po uzoru na Svetog Franju”, poručio je fra Niko Josić.

Današnjoj proslavi nazočili su još: dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić, generalni konzul R Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Brčko distrikta BiH iz reda hrvatskog naroda, političkog, društvenog i kulturnog života Distrikta.

Nakon svete mise druženje je nastavljeno uz domjenak na obližnjem igralištu.

Comments are closed.