Gradonačelnik primio članice Udruge „Brčansko srce“

0
337

29.10.2015. U sklopu niza aktivnosti kojima su obilježile Svjetski dan borbe protiv karcinoma dojke, članice Udruge oboljelih od malignih bolesti „Brčansko srce“ danas su posjetile gradonačelnika Brčko distrikta BiH dr. Antu Domića i zahvalile za potporu koju Vlada Brčko distrikta daje njihovom radu.

Predsjednica ove udruge, Ramiza Musić, kazala je da su tijekom listopada mjeseca upriličili nekoliko sadržaja. “Tako je oko 500 žena iz Brčko distrikta 3. listopada u Sarajevu sudjelovalo na tradicionalnoj trci za ozdraljenje. Članovi udruge posjetili su također odjel onkologije u brčanskoj bolnici, te upriličili okrugli stol o temi raka dojke”, istaknula je Musić.

Govoreći o radu udruge „Brčansko srce“, gradonačelnik Domić je kazao da je to jedna od najvrijednijih nevladinih udruga koja ima nemjerljiv značaj u našem društvu. Ukazao je na njihovu ulogu u pomoći osobama oboljelim od karcinoma kojima je takva pomoć prijeko potrebna. No najveća njihova uloga je zapravo u buđenju svijesti kod žena za prevenciju raka dojke i glića materice, s obzirom da je ta bolest u najranijoj fazi potpuno izliječiva. Zbog toga im se gradonačelnik zahvalio za aktivnosti pozivajući i građane da podrže njihov rad.

“Udruga “Brčansko srce” je jedna možda od najvažnijih udruga za opću populaciju. Imajući u vidu da, statistički gledano, oboljenja karcinoma dojke i grlića maternice su među vodećim oboljenima kod ženske populacije. Svijest da se ove bolesti mogu liječiti ako se na vrijeme otkrije, nije dovoljno razvijena. S tim u svezi, ova udruga je jedna vrsta medicinske nadopune i liječenja jer pacijentice znaju gdje se mogu javiti i porazgovarati sa osobama koje su imale takvu bolest i koje su našle načina da je pobijede. “Brčansko srce” podiže svijest stanovnika kako sačuvati svoje zdravlje, podiže svijest o redovitim kontrolama koje mnogo znače. To je nemjerljiva vrijednost i nešto što je za svaku pohvalu. Dobro bi bilo da imamo još ovakvih udruga. Moram reći da je ova udruga jedna od onih koja je jako skromna i zahvalna za sitne novce koje mi dajemo za njihov redoviti rad”, naglasio je gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

On je također iskazao zahvalnost nakon konstatacije da će članice udruge obilaziti stanovnike Distrikta u suradnji sa doktorima i na taj način će propagirati zdrav način života, pravovremenu kontrolu i poduzimanje nužnih radnji kako bi se spriječilo oboljenje ali i pospješilo adekvatno liječenje.

/bdcentral.net/

Comments are closed.