Povodom blagdana Svih svetih odana počast poginulim hrvatskim braniteljima

0
369

Događaj su inicirali predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici vlasti iz reda hrvatskoga naroda; vijenci položeni u Dubravama, Boderištu i na središnjem spomen obilježju u Brčkom

1.11.2015. U povodu svetkovine Svih svetih i Dušnoga dana, danas je Izaslanstvo HDZ-a BiH Organizacije u Brčko distriktu predvođeno gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem, dopredsjednikom HDZ-a BiH, položilo vijence i upalilo svijeće na spomen obilježjima poginulim braniteljima u Dubravama, Boderištu i u Brčkom. Program obilježavanja blagdana započeo je svetom misom, a potom je uslijedila i molitva opijela.

„Kao i proteklih godina već tradicionalno Udruge proistekle iz Domovinskog rata i predstavnici vlasti iz reda hrvatskoga naroda obilaze spomenike koji su podignuti u spomen na poginule branitelje Hrvatskoga vijeća obrane i sve one koji su na bilo koji način pomogli da dođe mir i da Hrvati ovoga kraja ostanu na ovom našem prostoru na kojem su stoljećima živjeli. Ovo je dan kada se molimo za duše naših pokojnih. Da ih dragi Bog primi u svoje okrilje i da ih se sjećamo kroz život sa svim onim dobrim stvarima koje su činili dok su bili živi. Ovo je također prigoda da se kroz molitvu i prigodno polaganje vijenaca prisjetimo svih tih događaja kroz koje smo prošli u bližoj povijesti i da činimo sve da se takvi događaji više nikada ne dogode“, rekao je dr. Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

„Iz godine u godinu ovdje se okupljamo. To je jedna od starijih svetkovina kada se Crkva odlučila na jedan dan prisjetiti svih onih naših dobrih koji nisu upisani u katolički kalendar. Mi svakoga dana imamo slaviti pojedinog sveca nama znanog ili neznanog iz bilo kojeg dijela svijeta i ta se osoba pokušava staviti za primjer svima nama. To su bili dobri ljudi, ali očito je da imamo jako puno onih koje nikada nećemo vidjeti u kalendaru, a bili su sveti. To su oni naši djedovi i bakice, oni strpljivi koji su rađali puno djece, koji se nisu svađali, tukli, samo su strpljivo radili i jednog dana tiho otišli s ovoga svijeta. Mi se na ovaj dan okupljamo na njihovim grobovima, molimo za njih, i da nas zagovaraju kod Boga jer to su osobe koje su na ovaj ili onaj način ostavili traga u našem životu i njih pamtimo. Molimo i za one čije grobove neznamo. Jednostavno povijest nas briše ali mi nekako živimo iz tog korijena onih koji su nam ostavili jako puno dobrih stvari na ovome svijetu. Molimo za njih i pokušavamo od njih sebi napraviti primjer da stvarno postanemo prijatelji jedni drugima. Da postanemo dobri i da znamo zašto živimo. Jedan život imamo bez obzira koliko dug, kratak nam je.  I da jednog dana kada nas budu svrstavali u sve svete stvarno kažu ovo je bila sveta osoba“, poručio je boćanski župnik don Ivo Paradžik.

Predsjednik Udruge Stjepan Marčetić kazao je da na današnji dan Udruge proistekle iz Domovinskog rata obilježavaju između ostalog i Dan branitelja.

„To je od Domovinskog rata zaživjelo ne samo na prostorima BiH nego i Republike Hrvatske. Ovaj dan zapravo je posvećen onim ljudima koji su svojim životom na zemlji postigli toliko da se mogu uvrstiti u korpus svetaca. Svojim djelima i načinom života to su zaslužili. Nadahnuti na današnji dan kako udruge tako predstavnici vlasti i ovdašnji ljudi iz godine u godinu izriču zahvalu svim poginulim braniteljima iz cijelog razdoblja povijesti. I upravo zahvaljujući žrtvi poginulih branitelja mi smo danas tu“, zaključio je Marčetić.

Comments are closed.