Prvi službeni posjet zamjenika visokog predstavnika u BiH i supervizora za Brčko gospodina Bertona

0
323

27.10.2015. Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za Brčko gospodin Bruce G. Berton sastao se prigodom današnjeg boravka u Brčkom s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem i dogradonačelnikom Esedom Kadrićem.2015-10-28-Posjeta_Supervizora-5

Na sastanku u Gradskoj vijećnici razgovarano je o nekoliko važnih i aktualnih tema koje se tiču situacije u svezi s proračunom, implementacijom Zakona o sukobu interesa i odluke o civilnim žrtvama rata, zatim seta financijskih zakona s ciljem stvaranja jedinstvenog tržišta i usuglašavanja pravne norme na cijelom prostoru BiH.

„Imali smo čast ugostiti našeg novog supervizora s kojim je bilo vrlo impresivno razgovarati ovdje u Brčko distriktu BiH. Informirao sam ga o našem viđenju i razlozima zbog kojih smo došli u ovakvo stanje, konkretno glede situacije u svezi s proračunom, ali sam duboko uvjeren da mi moramo pronaći i način kako ćemo to završiti na lokalnoj razini. Lijepo je čuti da nas OHR bez obzira na poseban status supervizije i dalje prati i stoji nam na raspolaganju u izgradnji Brčko distrikta BiH na način i u mjeri kako mi to budemo procijenili. Cijeneći stabilnost Distrikta, vrlo je važno da supervizor prati sve događaje koji su važni za stanovnike i poziciju Brčko distrikta BiH u okviru Bosne i Hercegovine. Razgovor je protekao u jednom posebnom ozračju, a dotaknuli smo se i pitanja brčanske luke kao i vjeronauka u obrazovnom sustavu Brčko distrikta BiH“, kazao je u izjavi za medije gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

On je podsjetio da je pozicija supervizije u posebnom statusu, što označava funkcioniranje Distrikta u punom kapacitetu lokalne vlasti, i naglasio da je uz odgovornost na lokalnoj razini i ovaj put iskazana potpora i pomoć OHR-a.

  „Iako nismo uključeni u svakodnevne aktivnosti vlasti, pomno pratimo sve što se događa i zadovoljstvo mi je biti ovdje u Brčkom. S točke gledišta OHR-a ključ rješenja problema i pitanja o kojima smo danas razgovarali je dijalog, a mi smo spremni pomoći i stojimo na raspolaganju lokalnoj vlasti u mjeri u kojoj oni ocijene da su naše sugestije neophodne. Ono što je najvažnije za OHR jeste teritorijalni integritet BiH i kretanje cijele zemlje ka napretku i euroatlantskim integracijama. Za nas u OHR-u to znači osnaživanje institucija države za koje vjerujemo da će pomoći zemlji. Što se tiče Brčko distrikta BiH, OHR i dalje ostaje zainteresiran za svakodnevne aktivnosti u Distriktu. Ponudili smo svoju stručnu pomoć u svezi s određenim pitanjima iz oblasti zakonodavstva, a to ćemo i dalje nastaviti činiti kako bismo se postarali da interesi građana ne budu zanemareni“, istaknuo je gospodin Berton, prvi zamjenik visokog Predstavnika u BiH i supervizor za Brčko, koji se danas sastao i s čelnicima Skupštine i Policije Brčko distrikta BiH.

/bdcentral.net/

Komentiraj