Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić održao sastanak s novinarima i predstavnicima medija

0
326

7.6.2016. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić održao je danas sastanak s novinarima i predstavnicima medija koji pišu i izvješćuju o događajima iz Distrikta na kojemu je razgovarano o izradi zakona o medijima i poduzimanju budućih radnji s ciljem statusnoga rješavanja pitanja novinarske struke i profesije na području Brčko distrikta BiH.

„Nakon opetovanih napada na novinare pri obavljanju njihove dužnosti prije više od godinu dana imali smo zajednički sastanak na kojem smo dogovorili da se pristupi izradi nacrta zakona o medijima koji bi propisao prava, dužnosti i obveze novinara, ali i nas kao društvene zajednice na visoko profesionalnoj razini. Imajući u vidu da smo u međuvremenu imali još jedan ovakav sastanak do mene je došla informacija da se odustaje od zakona o medijima u Distriktu. Danas smo se sastali i ponovno razgovarali o razlozima koji nisu predstavljali dovoljno čvrste argumente da se ne donese jedno takvo zakonsko rješenje“, izjavio je nakon sastanka gradonačelnik Domić.

On je podsjetio da je prethodno s tim u svezi formirano i povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Vlade, odnosno Ureda gradonačelnika i novinara koji su imali zadaću da zajedničkim djelovanjem iskristaliziraju smjernice koje će se kasnije ugraditi u zakon, a koji bi u konačnici trebala usvojiti Skupština Brčko distrikta BiH.

„Sve ovisi o novinarima koji djeluju i funkcioniraju na području Distrikta. Bez obzira na argumente da treba sačekati donošenje zakona na višim razinama vlasti u BiH, smatram da je takav zakon potreban i dalje stojim na raspolaganju da svojom infrastrukturom pomognem u smislu tehničkog uređenja tog zakona te pripreme za političko donošenje odluke, kako to naši zakoni i propisuju, odnosno putem usvajanja smjernica, utvrđivanja prijedloga zakona i njegovog usvajanja kroz dva čitanja u Skupštini Brčko distrikta BiH“, istaknuo je gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

Novinar BN televizije Novak Tanasić smatra da je zakon itekako potreban jer bi propisao obveze novinara, ali i onih s kojima komuniciraju.

„Zašto da ne budemo primjer ostatku BiH. Živimo u multietničkoj zajednici i imamo zajedničke interese unutar profesije, a često smo spriječeni svoj posao kvalitetno obavljati“, ustvrdio je Tanasić.

Prema riječima novinara „Radija Brčko“, Brčko distrikt BiH, člana Udruženja BH novinara i člana radne skupine za izradu nacrta zakona o medijima u Distriktu Admira Kadrića prvenstveno je potrebno kroz postojeće zakone urediti pitanje statusa i zaštite novinara pri obavljanju službene dužnosti. „Tek kada se to riješi, onda smo smatrali da ćemo imati dovoljno vremena i prostora raditi zakonsku regulativu služeći se i svim pozitivnim iskustvima koje ima Europska unija, ali i na razini države i oba entiteta“, rekao je Kadrić.

Nakon sastanka zajednički je zaključeno da se na službenoj stranici Vlade Brčko distrikta BiH objavi upitnik s ciljem anketiranja svih novinara, predstavnika medija koji pišu i izvješćuju s područja Distrikta te ostalih medijskih radnika o ovome pitanju što će predstavljati polaznu osnovu za izradu nacrta zakona o medijima u Brčko distriktu BiH.

Comments are closed.