„Dan sjećanja“ na stradanje civila i vojnika HVO-a

0
346

U mjestu Boderište kod Brčkog upriličen je „Dan sjećanja“ na stradanje civila i vojnika HVO-a u napadu srpske vojske, dok obitelji stradalih još i danas čekaju pravdu. Na komemoraciji povodom 22. godišnjice stradanja Boderištana u obrani svoga sela, pored mnogobrojnih mještana i susjeda, danas su nazočila izaslanstva iz Županije posavske, Tuzlanskog kantona i Vukovarsko-srijemske županije, ali i lokalni dužnosnici koji su došli odati dužno poštovanje.

„8.marta 1993. godine na kućnom pragu je ubijeno 8 mještana koji su, kao pripadnici 108. HVO brigade, branili svoj dom. Četvorica su ranjeni i zajedno sa pet civila zarobljeni, te prošli logore u Brčkom i Bijeljini. To su činjenice za koje ni nakon 22 godine nitko nije odgovarao“, rekao je Stjepan Marčetić ispred Udruge  obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

“Danas se negdje s nekih drugih strana, sa drugog mjesta ovdje u Brčko distriktu, pokušava poslati lažna informacija da su branitelji ovog kraja zločinci te se pokreću pripremne, istražne radnje po nekakvoj zapovjednoj odgovornosti. Mi želimo poslati poruku da za sve što se dogodilo ovdje pozivamo da se istraži, da se dođe do istine, jer istina je ono čega se nijedan branitelj koji je 8.3.1993. bio na ovim prostorima ne boji i ne mora bojati jer je njihova savjest apsolutno čista”, dodao je Marčetić.

Ivo Filipović, ratni zapovjednik 108. Pješačke brigade HVO je izjavio: “Teško je bilo što reći ako znamo da je prije 22 godine ovdje zaista bio pakao. Ono što nikada ne bih poželio da se ponovi i dogodi nigdje na planeti jer rat ne donosi ništa dobro. Donosi plač, bol i u konačnici i ovo je dokaz da se silom ništa ne može uraditi“.

“Očekujem da naše institucije odrade svoj posao korektno i pošteno do kraja i da svi oni koji su počinili zločin na ovom prostoru budu na adekvatan način sankcionirani. Vjerujemo da će nas ovakva prisjećanja na te teške dane i žrtve koje su ovi ljudi dali potaknuti da širimo suživot, toleranciju i međusobno razumijevanje kako više nikada ne bi bili u prigodi da međusobno ratujemo”, zaključio je dr. Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Comments are closed.