Govor gradonačelnika Brčko distrikta dr. Ante Domića na svečanoj akademiji povodom 15. obljetnice Distrikta

0
347

Poštovani stanovnici Brčko distrikta BiH, sretan vam Dan distrikta!

Distrikta koji je stvoren Konačnom arbitražnom odlukom, koji predstavlja jedinicu lokalne samouprave, koji je kondominijum dva entiteta pod suverenitetom Bosne i Hercegovine. Od trenutka trajnog i nepovratnog prijenosa nadležnosti sa Entiteta na Brčko distrikt prošlo je petnaest godina, a od trenutka kada je Supervizor za Brčko donio odluku da distrikt funkcionira stabilno i trajno prošle su skoro tri godine.

Ta odluka je imala za posljedicu zatvaranje ureda OHR u Brčkom i zamrzavanje statusa Supervizije. Ova vlada je prva koja je na čelu distrikta koji funkcionira bez asistiranja Supervizora i osoblja OHR i taj posao obavlja na zadovoljavajući način. Bez obzira na činjenicu da je zatvoren ured OHR u Brčkom i da je supervizija stavljena u status mirovanja, interes Supervizora, međunarodne zajednice i domaće javnosti za Brčko distrikt ne jenjava.

Suradnja sa državnim i entitetskim isntitucijama je uspostavljena na prijateljskoj i partnerskoj osnovici uz puno uvažavanje Statuta Brčko distrikta BiH.

Dragi prijatelji, poštovani gosti,

Danas kada obilježavavamo petnaestu obljetnicu utemeljenja Brčkog kao posebnog distrikta u BiH, konstatiram da je protekla godina bila po mnogim aspektima najzahtjevniji period Brčko distrikta u njegovoj povijesti. Ovaj jednogodišnji period je započeo prosvjedima koji su završeni na civiliziran i demokratski način. Potom je uslijedila elementarna katastrofa koja je praćena poplavama, klizištima i gradom koja je Vladu Brčko distrikta uvela u četveromjesečno vanredno stanje i stalno zasijedanje. U tim i takvim okolnostima smo kroz angažiranje distriktovih resursa spasili ljude, sanirali materijalnu štetu i održali gospodarski rast. Ovom prigodom se zahvaljujem i svim institucijama, organizacijama i pojedincima koji su na bilo koji način pomogli u spašavanju ljudi i materijalnih dobara.

Od srca hvala u ime svih onih kojima ste pomogli.

Druga poteškoća koja nas je pratila jeste cjelogodišnja politička nestabilnost koja je kao nadogradnja na elementarnu nepogodu kulminirala u političku krizu. Gubitak skupštinske većine nas je spriječilo da realiziramo planiranu reformu administracije, dogovorimo okvir za borbu protiv korupcije, te realiziramo dogovorene mehanizme potpora i otklanjanja barijera za snažniji gospodarski razvitak. Uz maksimalan angažman smo ovu političku krizu riješili prekomponiranjem skupštinske većine i rekonstruiranjem Vlade, što predstavlja novu snagu za ubrzano dostizanje zacrtanih ciljeva.

U trenutku kada smo pomislili da je najgore iza nas dogodio se bankrot Bobar banke koji je financijski ugrozio zdravstveni sustav i razvojno garantni fond kao i zavod za zapošljavanje. Sudbina ovih sredstava je kratkoročno neizvjesna što nas je primoralo da tražimo unutarnje pričuve i preraspodjelu proračunskog javnoga novca kako u prvom redu zdravstveni sustav ne bi kolabirao.

I pored takvih do sada ne viđenih okolonosti, ova Vlada je uspjela postići najbolje izvršenje proračuna, najizdašnije poticajne mjere u gospodarstvu i poljoprivredi, najpristupačnije i najobilatije socijalne programe kroz pomoć djeci, majkama, umirovljenicima, starima, dodijelili smo studentima najveći broj stipendija, najviše investirali u obrazovanje, izravnim grantovima pomagali civilno društvo, gospodarskim i administrativnim mjerama smo sačuvali postojeća radna mjesta i postigli blagi porast uposlenih kao i pad nezaposlenih, te povećali koeficijent krajnje potrošnje kao referentne mjere naše uspješnosti.

Ova vlada je znala i u okolnostima izvanrednoga stanja i političke nestabilnosti završiti sve pripreme i stvoriti uvjete za početak krupnih skoro stotinu milijuna maraka  investicija kao što su obilaznica, zgrada policije i glavni transportni cjevovod za snadbijevanje grada vodom za piće. K tomu treba dodati i sposobnost iznalaska političke snage da se nakon zastoja od skoro desetljeće usvoje regulacijski planovi i usvoji Zakon o lovstvu.

Odlučnim pravnim sredstvima smo pred sudovima dokazali neutemeljenost višestotina milijuna KM teških tužbi protiv Brčko distrikta. Prijetnje koje su visjele nad glavom Brčko distrikta kao Demaklov mač su otklonjenje jer smo uspjeli dokazati da su one bile neutemeljene i da su imale drugi cilj i svrhu.

Dame i gospodo, dragi prijatelji

Vlada Brčko distrikta čvrsto stoji na nogama i svjesna je vremena u kojem živimo, te stoga želim naglasiti nekoliko ključnih problema s kojima smo se uhvatili u koštac i koje želimo razriješiti.

Uprava Brčko distrikta koja je puno puta do sada percipirana kao glomazna, neodgovorna, neučinkovita i korumpirana, zahtijeva moderniziranje, jer je sadašnji oblik organiziranja prevaziđen i zastario. Za postizanje tog cilja ćemo morati pored zakona mijenjati i Statut Brčko distrikta.

Borba protiv kriminala i korupcije i drugih negativnih pojava je naše opredjeljenje i misija. Sa postojećim alatima to ne možemo postići, jer je dosadašenje postupanje represivnoga aparata više sličilo na Hollywoodske Westerne nego na pravu i istinsku borbu protiv kriminala i korupcije. Zbog toga smo  u tijesnoj suradnji sa stručnjacima EU pripremili set antikoruptivnih zakona koji će omogućiti sustavnu, zakonitu i transparentnu borbu protiv navedenih negativnih pojava.

Dostignuti rezultati u gospodarstvu koji se zrcale u sporom povećanju broja uposlenih i smanjenja broja neuposlenih nisu u srazmjeri sa poticajima koji se plasiruaju gopodarstvenicima. To nas je opredijelilo da poticaje drugačije strukturiramo sa ciljem povećanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta. Bruto domaći proizvod u distriktu konstantno raste, ali taj rast ne prati rast plaća, koje su u realnom sektoru potplaćene što je posljedica ne mogućnosti postizanja dogovora sa gospodarstvenicima oko kolektivnoga ugovora.

Jedna od oblasti koja je važna za sve nas jeste obrazovanje, kroz koji se djeca obrazuju na materinjskom jeziku kao temelju za očuvanje nacionalnoga identiteta. Međutim, koliko god smo unaprijedili osnovno i srednje obrazovanje, ostaje nam još puno posla da unaprijedimo kvalitetu visokog obrazovanja koje nismo na najbolji način integrirali u našu zajednicu. Negativne pojavnosti koje prate ovaj segment društva se moraju iskorijeniti i intenzivno raditi na stvaranju kvalitetnih sveučilišta koja će stvarati stručnjake a ne diplome.

Brčko distrikt je na granici sa europskom unijom, što predstavlja veliki izazov naročito za mlade ljude da svoju budućnost traže u Europi. Odlučni smo potrošiti mnogo više energije truda i znanja da iskoristimo znanje naše mladeži kako bismo bili što spremniji da Europu dovedemo ovdje,a ne da mi idemo u Europu.

Dragi prijatelji, Brčko distrikt jeste unikat, koga krase multietničnost, multikonfesionalnost i multikulturalnost i stoga ga moramo njegovati kako bismo uistinu mogli uživati u jedinstvu ovih različitosti. U želji da uistinu budemo zadovoljni sa našim distriktom, da ga čuvamo i unapređujemo želim svima nama čestitati Dan distrikta. Svim ženama također želim čestitati Osmi ožujka kao dan žena te da se osjećaju punopravnim članicama naše zajednice.

 

Živjeli !

Comments are closed.