Obilježena 23. obljetnica osnutka 108. pješačke brigade HVO

0
374

11.5.2015. Polaganjem vijenaca i  paljenjem svijeća na spomen obilježjima palim braniteljima  u Boderištu, Brčkom i Dubravama, danas su započele manifestacije obilježavanja 23. godišnjice od formiranja 108. Pješačke brigade Hrvatskoga vijeća obrane Ravne Brčko.

Sveta misa za poginule i umrle hrvatske branitelje održana je u mjesnoj crkvi u Bijeloj, a potom su  Udruge HVO-a Ravne-Brčko proistekle iz Domovinskog rata organizirale i svečanu akademiju uz domjenak na kojemu su se okupili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, političkih stranaka, te brojni mještani, obitelji poginulih branitelja, ratni vojni invalidi, dragovoljci, veterani Domovinskog rata, kao i bivši pripadnici 108. brigade HVO-a Ravne-Brčko.

Vijenac je položio i gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić, predsjednik HDZ BiH Organizacije za Brčko distrikt BiH. On je, prisjećajući se ratnih vremena, poručio da sva teška pitanja treba rješavati dijalogom i tolerancijom, a ne sukobima.

Govoreći o ratnom putu ove postrojbe jedan od njenih zapovjednika, general Ivo Filipović kazao je da je ponosan što je 108. brigada HVO-a uspjela obraniti svoje crte obrane, nije išla u osvajanje tuđeg teritorija, nije bila u sukobu sa Bošnjacima i nije činila ratne zločine.

Predsjednik koordinacije braniteljskih udruga, Mijo Josipović,  ističe da je današnji status braniteljskih populacija koje su nastale iz 108. HVO brigade Ravne-Brčko, jednak svim građanima Brčko distrikta, ali poredeći sa ostalim područjima u BiH, ipak su u povoljnijem položaju.

Comments are closed.