Voditelj Izaslanstva EU-a/specijalni predstavnik EU-a veleposlanik Wigemark posjetio Brčko distrikt BiH

0
425

29.10.2015. Voditelj Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU-a veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark boravio je danas u prvoj službenoj posjeti Brčko distriktu BiH gdje se sastao s gradonačelnikom dr. Antom Domićem i dopredsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Ademom Ribićem.

Gradonačelnik Domić upoznao je gospodina Wigemarka tijekom sastanka u Gradskoj vijećnici o specifičnostima Brčko distrikta i načinima funkcioniranja, te o aktualnom stanju i problemima s kojima se Distrikt susreće.

„Isto tako sam ga upoznao da Vlada Brčko distrikta odlučno i predano radi na svim zadacima koji su važni za BiH, pa i Brčko distrikt na putu ka Europskoj uniji. Da smo pripremili akcijski plan za agendu koju je BiH usvojila te o našim naporima u donošenju seta antikorupcijskih zakona koji su u završnoj fazi i pripremaju se zajedno s njegovim Uredom već dosta dugo, a nadam se da ćemo koncem godine sve to i završiti. Postoji čitava lepeza zakona koje ćemo u budućnosti morati da prilagođavamo po ovoj agendi s ciljem reforme administaracije i omogućavanja značajnijeg i bržeg gospodarskog razvitka kako bismo imali jednu dugoročnu i izvjesnu financijsku stabilnost. Iskoristio sam prigodu da mu se zahvalim na svemu onome što je EU učinila za Brčko distrikt”, dodao je dr. Domić.

On je također zahvalio na mnoštvu važnih projekata koji su implementirani u protekle tri godine kroz Taiex tehničku potporu i suradnju sa ostalim razinama vlasti. “Moram reći da sam se posebno i iskreno zahvalio na sredstvima za nastavak izgradnje zgrade Policije. Dogovorili smo se da ćemo izvrsnu suradnju koju imamo sa lokalnim uredom EU-a u Brčko distriktu i dalje unaprjeđivati i zajednički djelovati. Ono što me posebno raduje jeste to da sam na izvjestan način dobio slobodu da se za pitanja koja eventualno budu mučila Brčko distrikt možemo obratiti EU povjerenstvu koje će nam sukladno svojim nadležnostima i mogućnostima pomoći”.

Voditelj Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU-a Wigemark, istaknuo je da Brčko distrikt ima vrlo važnu ulogu u cjelokupnom procesu europskih integracija zemlje, i da je vrlo važno da se u tom procesu poštuju i ne zaborave prava Brčko distrikta kao jednog dijela BiH.

“Zahvaljujem se domaćinima na otvorenom i konstruktivnom dijalogu. Brčko distrikt ima vrlo važnu ulogu koju treba odigrati u procesu europskih integracija BiH. Još smo u ranim fazama, reformska agenda obuhvaća trogodišnje razdoblje, a pripremana je u suradnji s međunarodnim financijskim institucijama, kao što je Svjetska banka, MMF i Europska banka za obnovu i razvoj. Pored toga, napominjem da je reformska agenda i domaći proizvod, nešto što je pripremano ovdje, a ne u Briselu ili nekim drugim centrima”, kazao je Wigemark na konferenciji za medije naglašavajući da Brčko distrikt BiH na mnogo načina i iz više perspektiva predstavlja najnapredniji model integracija u BiH.

U pratnji gradonačelnika i šefa Policije Brčko distrikta BiH Gorana Pisića veleposlanik je posjetio novu zgradu Policije Distrikta za koje je EU osigurala 3,5 milijuna eura te Omladinski centar „Vermont“ koji je EU također podržala kroz niz projekata.

 /bdcentral.net/

Comments are closed.