Obilježena 24. obljetnica osnutka 108. pješačke brigade HVO Ravne Brčko

0
356

11.5.2016. Molitvom opijela, polaganjem vijenaca,  paljenjem svijeća na spomen obilježjima palim braniteljima  i  svetom misom za poginule i umrle hrvatske branitelje u crkvi Sv. Josipa u Špionici započelo je obilježavanje 24. godišnjice od formiranja 108. Pješačke brigade Hrvatskoga vijeća obrane Ravne Brčko.

Udruge HVO-a Ravne-Brčko proistekle iz Domovinskog rata organizirale su i svečani domjenak na kojemu su se okupili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, obitelji poginulih branitelja, ratni vojni invalidi, dragovoljci, veterani Domovinskog rata, kao i bivši pripadnici 108. brigade HVO-a Ravne-Brčko te brojni mještani.

Vijenac je položio i gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić, predsjednik HDZ BiH Organizacije za Brčko distrikt BiH. On je, prisjećajući se ratnih vremena naglasio važnost braniteljske populacije u rješavanju pitanja branitelja ali i statusa 108. Pješačke brigade.

„Na svim mjestima gdje je djelovala 108. Brigada uspjeli smo izgraditi spomenik i istaknuti zastavu hrvatskoga naroda i 108. Pješačke brigade, kao i u samome središtu grada ispred Gradske vijećnice i to je veliki uspjeh i vrijednost koju je baštinila 108. Pješačka brigada.

Drago mi je da se u povodu ove obljetnice opet sastajemo sa ljudima koje ne srećemo svaki dan pogotovo prijateljima koji su stigli iz Republike Hrvatske ali i diljem BiH. Od srca im hvala i neka na ovaj rođendan 108. Pješačke brigade budu zapamćena i još jednom inovirana sjećanja na vrijeme koje je prošlo iza nas. Institucionalno moramo štititi status i poziciju 108. Brigade koja je iznjedrila mnoštvo osoba koje sada  ne samo u političkom smislu djeluju i funkcioniraju nego su to važni ljudi u svim drugim segmentima od športa, kulture, znanosti, obrazovanja i oni su uistinu temelj funkcioniranja Hrvata Brčko distrikta i ovoga kraja.

U nadi da ćemo ovim tempom i nastaviti u stvaranju uvjeta za rješavanje pitanja braniteljske populacije želim da se svake godine radi na promociji naših brigada”, kazao je u svojem obraćanju dr. Domić.

O ratnom putu ove postrobe i obrani crta u svojim govorima prisjetili su se predsjednik koordinacije braniteljskih udruga, Mijo Josipović kao i  ratni zapovjednici 108. Pješačke brigade HVO Ravne Brčko Martin Frančešević i Ivo Filipović, zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Comments are closed.