Veleposlanica SAD-a u BiH Nj. E. Maureen E. Cormack: „Uspješne četiri godine bez supervizije u Brčkom“

0
336

7.9.2016. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić primio je danas u Gradskoj vijećnici u službeni posjet veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država u BiH Njezinu Ekscelenciju Maureen E. Cormack, koja je čestitala lokalnim vlastima i građanima u Brčko distriktu BiH što su četiri godine bez supervizije protekle uspješno.

Ona je uputila zahvalnost Brčko distriktu BiH i gradonačelniku dr. Anti Domiću na potpori koju su 15 godina pružali na organiziranju kampova Civitasa koji se odnose na ljudska prava i demokraciju naglašavajući da putem njih mladi u BiH grade mostove prijateljstva. Ocijenila je obrazovni sustav u Distriktu kao dobar i uspješan jer djeca različitih nacionalnosti zajedno pohađaju nastavu te naglasila da bi se taj model trebao primjenjivati i u ostalim dijelovima BiH.

 „Da bi ova zemlja bila bolja za život njenih građana i njihove djece, nadamo se da će svi u njoj raditi odgovorno. Očekujemo da će nestati negativna politička retorika kojom smo zabrinuti i da će se politički dužnosnici u BiH fokusirati na rješavanje pravih pitanja“, kazala je Njezina Ekscelencija Maureen E. Cormack.

Prema njenim riječima stav Veleposlanstva SAD-a u BiH je da referendum o Danu Republike Srpske nije konzistentan s Ustavom BiH i da odvlači pažnju od kudikamo važnijih pitanja kao što su ekonomski razvitak i otvaranje novih radnih mjesta.

Gradonačelnik dr. Anto Domić je istaknuo da je u razgovoru s veleposlanicom SAD-a bilo riječi o mnogim pitanjima koja se tiču budućeg razvoja Brčko distrikta BiH.

„Dotakli smo se pitanja izbornog procesa, načina organiziranja buduće skupštinske većine, stava Distrikta i gradonačelnika o procedurama koje se trebaju ispoštovati u vezi s referendumom u Republici Srpskoj te o potpori SAD-a u smanjenju parafiskalnih nameta u Distriktu u skladu sa sporazumom koji je potpisan lani prilikom posjete veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država Brčkom, kao i o četverogodišnjem funkcioniranju Distrikta bez supervizije“, naveo je gradonačelnik Domić.

On je također izrazio zahvalnost administraciji SAD-a na potpori i pomoći koje je minulih godina pružala u poslovima u vezi s uspostavom Distrikta i izgradnji njegovih institucija da bi se dalje razvijala ova, kako je kazao, jedina istinska višeetnička zajednica u BiH.

Nakon razgovora iskazana je i zahvalnost lokalnim vlastima i gradonačelniku što su prihvatili odluku supervizora da se referendum o Danu Republike Srpske ne održi na području Brčko distrikta BiH.

 „Mi podržavamo provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustav ove zemlje. Ustavni sud BiH donio je odluku u vezi s referendumom, a razmatrat će je ponovno 17. rujna i ona se treba poštovati. SAD podržava vladavinu prava koja je ključ za funkcioniranje svake države“, izjavila je veleposlanica Cormack u Brčkom, gdje je boravila u dvodnevnom službenom posjetu.

Comments are closed.