Upriličena primopredaja ključeva za deset korisnika projekta socijalnog stanovanja

0
403

BRČKO, 07.10.2015. Svečanim uručivanjem ključeva jučer je izvršena primopredaja 10 stanova u novoizgrađenoj  zgradi na lokaciji Novo Brčko  kod željezničke stanice, koji  su dodijeljeni na korištenje izabranim korisnicima po principu Projekta socijalnog stanovanja.

Izgradnja  ovog  objekta  realizirana je u sklopu Projekta socijalnog stanovanja kojeg financira Europska unija uz značajnu financijsku i administrativnu potporu lokalnih vlasti, dok  je implementator projekta austrijska humanitarna organizacija „Hilfswerk“.

Vrijednost projekta je 360 tisuća konvertibilnih maraka, a Vlada distrikta Brčko je iz sredstava proračuna sufinancirala u iznosu od 100 tisuća maraka, te dodijelila lokaciju za zgradu i osigurala sve potrebne priključke.

Na jučerašnjoj ceremoniji primopredaje ključeva stanarima i svečanog presjecanja vrpce prisustvovali su dr. Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta, Rifet Mujanović, predstojnik Odjela za raseljene osobe, izbjeglice u stambena pitanja Vlade Brčko distrikta, Massimo Mina, šef Sekcije operacije za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Delegacije Europske unije u BiH, Suzana Jašarević ravnateljica humanitarne organizacije Hilfswerk Austria International, kao i predstavnici federalnog i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH te ostali uzvanici.

Ključeve novoizgrađenih stanova dobile su  obitelji  koje su u stanju socijalne potrebe, mladi bračni parovi, deficitarni kadrovi  ali i druge kategorije  stanovništva u skladu sa propisanim kriterijima. Gradonačelnik Brčko distrikta dr. Anto Domić ističe da je Brčko distrikt jedna od prvih lokalnih zajednica koja je implementirala ovaj projekat u BiH.

„Ovo je  novi način  stanovanja na području Distrikta i  namjera nam je  realizirati  još ovakvih projekata. Mi ćemo i samoinicijativno raditi ali ukoliko bude ovakvih združenih projekata rado ćemo se uključiti jer je to  za nas isplativije, a i korisno“, najavio je dr. Domić.

Rifet Mujanović, predstojnik resornog Odjela za raseljene osobe, izbjeglice  i stambena pitanja kaže da će korisnici  danas dodijeljenih stanova plaćati mesečnu zakupninu od jedne konvertibilne marke po kvadratu, da su dužni održavati stanove i na kraju ih predati u stanju u kojem su ih i dobili. Stanovi nisu u vlasništvu korisnika nego je to javna imovina Brčko distrika, ali nije ograničeno vrijeme njihovog korištenja.

Mladi bračni par Osmić jedan je od 10 korisnika u programu socijalnog stanovanja. Od danas su, zahvaljujući programu koji se u Distriktu primjenjuje prvi puta, riješili svoj stambeni status.

“Mi smo se prijavili, kao što se prijavljujemo i na druge natječaje. Bili smo pozitivno iznenađeni kada smo vidjeli da smo na popisu odabranih korisnika. Veoma smo zahvalni jer trenutno živimo pod zakupninom, a ovi stanovi su po veoma niskoj tarifi što nam odgovara. Još uvijek smo u potrazi za poslom i mislim da je ovo jedna lijepa gesta od Vlade i svih koji su učestvovali u ovom projektu”, kazao je Ernad Osmić, korisnik programa socijalnog stanovanja.

“Za nas kao organizaciju koja je 20 godina aktivna u BiH i koja je pomogla preko 15.000 osoba u procesu povratka ovakav događaj predstavlja satisfakciju jer smo obradovali ljude konkretno i na izravan način”, naglasila je Suzana Jašarević, ravnateljica austrijske humanitarne organizacije Hilfswerk za BiH.

“Danas u Brčkom svjedočimo jednom vrlo uspješnom primjeru implementacije projekta socijalnog stanovanja. Pokrivamo cijelu zemlju, BiH i Brčko distrikt. Do sada smo imali mnogo projekata u Distriktu i vrlo pozitivna iskustva”, ocijenio je Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Delegacije EU u BiH.

Novoizgrađena zgrada u Brčkom jedna je od šest u sklopu cjelokupnog projekta “Sustav socijalnog stanovanja (SHS)-Razvoj integriranog modela u teoriji i praksi” koje će biti izgrađene na razini BiH.

Comments are closed.