Predstavljen Izborni program Domoljubne koalicije 5+ HRVATSKA” u Orašju

0
323

Izborni program Domoljubne koalicije “Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: 5+ HRVATSKA” predstavljen je za XI. Izbornu jednicu 08. listopada 2015. u dvorani Golden Palast u Orašju.

Hrvatska demokratska zajednica i partneri okupljeni u Domoljubnu koaliciju zabrinuti zbog teških gospodarskih, političkih i socijalnih problema u Hrvatskoj, izradili su program kojim će izvesti Hrvatsku iz krize i učiniti je boljom i jačom na dobrobit svih hrvatskih građana i svih  sunarodnjaka diljem svijeta.

Na jednom mjestu okupili su se brojni stranački dužnosnici – od nacionalne razne pa naniže. Kao i predstavnici Domoljubne koalicije. Ali i brojni visoki dužnosnici HDZ-a BiH te stranaka okupljenih u Hrvatski narodnih sabor BiH

ORAŠJE, 09.10.2015. U dupkom punoj dvorani „Golden Palace“ sinoć je održan programski skup HDZ-a i Domoljubne koalicije za XI. izbornu jedinicu – na kojem je predstavljen Izborni program „Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: 5+Hrvatska“. Ponos. Domoljublje i – zajedništvo. Na jednom mjestu okupili su se brojni stranački dužnosnici – od nacionalne razne pa naniže. Kao i predstavnici Domoljubne koalicije. Ali i brojni visoki dužnosnici  HDZ-a BiH te stranaka okupljenih u Hrvatski narodnih sabor BiH. Uistinu, pokazano i dokazano svehrvatsko zajedništvo! Velebno, pobjedničko ozračje. To može učiniti samo stranka koju je osnovao utemeljitelj moderne Hrvatske – dr. Franjo Tuđman. Pobijedit ćemo na izborima i gospodarski preporoditi Hrvatsku. Jedinstvo domovinske i izvandomovinske Hrvatske – ishodišna točka domoljublja sublimiranog u učenju tvorca moderne Hrvatske dr. Tuđmana – naša je obveza, ali i uporište u teškim, sudbonosnim vremenima.

POBJEDNIČKO ZAJEDNIŠTVO

Prisutnima su se obratili saborski zastupnik (i koordinator XI. Izborne jedinice) Ivan Šuker, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Božo Ljubić i predsjednik sestrinskoga HDZ-a BiH (predsjednik HNS-a BiH i Predsjedatelj Predsjedništva BiH) dr. Dragan Čović koji je u svom govoru kazao: „Poštovani dragi prijatelji, stranačke kolege, prijatelji okupljeni oko Domoljubne koalicije, sve vas iskreno pozdravljam. Uistinu mi je posebno zadovoljstvo da vas mogu pozdraviti kao predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nalazimo se u jednoj veličanstvenoj izbornoj utakmici koju treba dobiti. Ovo je samo jedna u nizu pobjeda koje očekujemo. Posljednjih nekoliko godina zajedno pokušavamo stvoriti poseban odnos koji veže Republiku Hrvatsku i Hrvate u Bosni i Hercegovini ali i između HDZ Republike Hrvatske i HDZ Bosne i Hercegovine, ali tako i sa svim strankama okupljenima oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) a i svim strankama okupljenima oko Domoljubne koalicije. Vjerujem da je to put kojim bi mi u Bosni i Hercegovini a i u Republici Hrvatskoj  trebali znati što hoćemo i kojim putem trebamo ići. Ja sam siguran da svi mi okupljeni večeras ovdje, uključujući naše branitelje, svećenike, gospodarstvenike i sve okupljene iz ovih krajeva šaljemo vrlo jasnu poruke, a takve ćemo poruke slati i narednih trideset dana, barem tri ili četiri puta iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine. Neki čak govore da ove skupove nismo čak trebali ni praviti. Ne treba ni Tomislav Karamarko, a ni nitko drugi dvojiti, da ćemo mi dobiti 100% iz 11. izborne jedinice. Mnogo važnije od tih izbora je poslati snažnu poruku, da smo tu i da znamo što. Večeras smo ovdje kako bi pokazali svima da će Republika Hrvatska dobiti novu Vladu. Nama je trebalo punih jedanaest mjeseci da pokrenemo odnose u Bosni i Hercegovini, i odgovorno tvrdim da ćemo najkasnije do Nove godine podnijeti članstvo u Europskoj uniji, a da ćemo kroz naredna 3-4 mjeseca promijeniti izborni zakon i otvoriti potpuno drugačije procese u Bosne i Hercegovini koji će do kraja osigurati jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Tako da kad budemo na neke naredne izbore dolazili, slati ćemo potpuno drugačije poruke od ovih. Dragi Tomislave, ja vam želim da ovih trideset dana izdržite, jer ovo će biti naporna kampanja, nitko s druge strane neće biti blagonaklon prema domoljubnoj hrvatskoj, ali sam siguran da je došlo vrijeme da se stvari iz temelja promjene. S naše strane imat ćete potporu ne samo u ovih trideset dana, nego i čitavo vrijeme nakon izbora. Mi ćemo se kroz naš Hrvatski narodni sabor, organizirati tako da osiguramo ona četiri ili koliko već bude izbornih mjesta, budu do kraja budu popunjeni. U toj vjeri ja vam želim svako dobro i računajte da smo tu logistički, u mjeri kojoj to treba na svakom pedlju RH i BiH“.

ZA europsku BiH

Predsjednik Karamarko predstavio je – često prekidan snažnim pljeskom – glavne točke našeg Izbornog programa.

Novi investicijski ciklus ulaganja u prometnu infrastrukturu pokrenut će građevinski sektor. U taj ciklus ćemo uključiti BiH – da bismo što bolje prometno i gospodarski povezali dvije zemlje. Te osnažili europske prometne koridore. To će BiH pomoći u bržem ulasku u EU – kojoj ona pripada. Vlada Domoljubne koalicije na tome će od prvog dana sustavno raditi! – tek su neke od poruka iz govora budućeg premijera.

Svehrvatska stranka

Posebno sam zadovoljan što sam danas ovdje među vama. Ova je zemlja od starine postojbina hrvatskog naroda – kao i cijela Bosna i Hercegovina. A ona nam je jednako draga kao i Hrvatska. Jer, hrvatski narod živi u dvije države i ima dvije domovine. Ovo je zemlja ponosnih ljudi odanih svome domu, zavičaju i narodu. Svaki Hrvat je ovdje – odakle god došao – na svojoj grudi. Volimo ovu zemlju i svim njezinim stanovnicima želimo napredak. Stoga će razvoj odnosa s BiH i jačanje veza s Hrvatima u BiH biti prioritet buduće Vlade Domoljubne koalicije. Naša stranka u svom imenu nosi nacionalno zajedništvo. Iako je ustrojena kao stranka – zajednica smo svih društvenih slojeva. Ima uporište u svakom kutku svijeta gdje Hrvati žive. A posebno ovdje, u našoj drugoj domovini!

Zaustaviti demografski sunovrat!

Krnja Kukuriku koalicija je najavila da na izborima neće ponuditi listu u XI. izbornoj jedinici. Što to govori? Može značiti samo dvoje: ili podcjenjuju Hrvate u BiH ili nemaju što ponuditi. Mislim da to znači i jedno i drugo. Došli smo ovdje među vas znajući da ćemo biti primljeni otvorena srca – došli smo da kažemo: Hvala za vjernost, povjerenje i potporu koju ste nam iskazivali na svim izborima! Tu ćemo potporu imati 8. studenog kada ćemo smijeniti ovu nesposobnu vlast. Koja je Hrvatsku ekonomski i demografski dovela na rub opstanka. A hrvatski narod, prema riječima premijera na odlasku, podijelila na „mi ili oni“! To slušamo četiri godine. Te su riječi uistinu strašne. Mi gradimo jedinstvo hrvatskog naroda – ne želimo ga dijeliti ni po kojoj osnovi. Hrvatsku moramo usmjeriti k napretku – boljem životu za svakog čovjeka!

Prioritet – rast i razvoj

Želimo ostvariti pet (i više) posto BDP-a u našem mandatu, povući pet milijardi eura iz EU fondova, najmanje pet posto smanjiti nezaposlenost, najmanje pet posto povećati mirovine, skratiti na pet dana odgovore na upite državnoj administraciji. Te provesti niz mjera koje će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta. Više investicija, rođene djece, sigurnosti i uspjeha za cijelo društvo. Naši politički suparnici poručuju „nema povratka na staro“, ali ne nude ništa novo. Za to treba imati program, a oni su popis nerazrađenih ideja nazvali – „programom“. To je podcjenjivanje naroda.

Nećemo SDP-ov „rast“

Dok mi predstavljamo program za istinski rad Hrvatske, SDP nas pokušava uvjeriti da „Hrvatske raste“. Raste, nažalost, nezaposlenost, iseljenih mladih, gomilanje dugova, broj blokiranih, pučkih kuhinja, zatvorenih obrta, propalih OPG-ova, zapuštenih polja… Eto, to je njihov „rast“. Nema nikakvog rasta, osim njihova dodvoravanja građanima populističkim mjerama. Nema rasta, ali ima njihove galame, vrijeđanja, optuživanja i neumjerenosti svake vrste u izjavama premijera na odlasku. Možda ga muči strah od gubitka izbora? Ili ga boli suočavanje s istinom da četiri godine ništa nisu radili.

Prometno uvezivanje RH i BiH

Znamo da bez investicija ne možemo uspjeti, stoga smo izradili katalog investicija za cijelu Hrvatsku. To je pozivnica domaćim i stranim ulagačima. Novi investicijski ciklus ulaganja u prometnu infrastrukturu pokrenut će građevinski sektor. U taj ciklus ćemo uključiti BiH – da bismo što bolje prometno i gospodarski povezali dvije zemlje. Te osnažili europske prometne koridore. To će BiH pomoći u bržem ulasku u EU – kojoj ona pripada. Vlada Domoljubne koalicije na tome će od prvog dana sustavno raditi. Ne moram posebno objašnjavati što će to značiti za jedinstvo hrvatskog naroda. Više novca ćemo ulagati u znanost i obrazovanje. Znanost i obrazovanje moraju biti povezani s gospodarstvom. Samo snažna, samosvjesna Hrvatska može biti snažan oslonac životu i napretku Hrvata u BiH.

Izjednačiti prava branitelja

Ne možemo a da se ne sjetimo svih žrtava koje je ovaj kraj podnio u ratu. Ovdje su i brojni pripadnici HVO-a i HV-a. Svi ste vi jednako hrvatski branitelji. Nije pravedno da prava pripadnika HVO-a i HV-a budu različita! Zajedno su se borili za isti cilj – slobodu našeg naroda. Stoga ćemo prava u najvećoj mjeri izjednačiti – poštujući međudržavne ugovore.

Deklaracija o demografiji i iseljeništvu

U našem programu je i Deklaracija o demografiji i iseljeništvu. Tu su zajedničke, svehrvatske teme: obitelj i nacionalno jedinstvo svih Hrvata uvjet su svih uvjeta našeg opstanka i života. Obitelj je, nažalost, danas ugrožena! Među ostalim, i zbog nebrige države za njezino dobro. To ćemo promijeniti! Potpore obiteljima su investicija svih investicija. Naš program je da nas do 2050. bude pet milijuna. Koliko je proračunskih rupa i stavki gdje novac „curi“ na sve stvari, a bez ikakve koristi za narod. Već sljedeće godine ćemo uvesti mjeru potpore – 1 000 eura obiteljima s novorođenim djetetom. Izradili smo, dakle, program demografske obnove.

Domoljubna obveza

Vodit ćemo aktivnu politiku pomoći Hrvatima u BiH, iseljeništvu i hrvatskim nacionalnim manjinama u susjednim državama. To je naša ustavna dužnost, ali i naša emotivna, domoljubna obveza. Vlada na odlasku, nažalost, u tom segmentu politike nije ništa učinila. Hrvati u BiH nisu ni manjina, ni iseljeništvo, nego ponosan, najstariji konstitutivan narod! Niste, nažalost, još uvijek ravnopravni u svim segmentima društvenog života. Vlada Domoljubne koalicije tražit će i zahtijevati rješenja za punu ravnopravnost Hrvata u BiH. Hrvati BiH nisu „razarali“ ni „komadali“, već su je čuvali i branili – i imaju pravo na punu ravnopravnost s ostalim konstitutivnim narodima! Hrvati moraju postati zamašnjak razvoja BiH te njezina puta u EU. Snažno ćemo podržavati hrvatske investicije u BiH!

Jedan narod – dvije države

Promijenit ćemo odnos prema Hrvatima izvan RH. Postaviti odnos s iseljeništvom na najvišu političku razinu, vratiti se programu dr. Tuđmana – povezanost domovinske i iseljene Hrvatske. To je spasili i održalo hrvatsku državu. Dokazat ćemo slogu, jedinstvo i zajedništvo hrvatskog naroda! Jedan smo narod u dvije države. Naša politika mora biti sukladna i usklađena. Svaki je Hrvat, ma gdje on živio – od Širokog Brijega ili Orašja do Krapine – isti Hrvat. Problem Hrvata u BiH je problem Hrvata u Hrvatskoj.

ZA pravednu, socijalnu Hrvatsku

Mi smo jedini koji – zajedno s koalicijskim partnerima – stojimo na braniku nacionalnih interesa. Štitimo karakter ove države! Zato su nas sotonizirali. A vrijeme će pokazati tko je „kriminalna organizacija“ u Hrvatskoj. Pravomoćno osuđene kandidiraju za gradonačelnike. I to nije samo jedan takav slučaj. Imat će – nakon naše pobjede 8. studenog – vremena pokajati se. A mi ćemo provoditi naš program – raditi na razvoju Hrvatske. Ali, ne zaboravimo naše ishodište koje je utemeljeno na učenju dr. Tuđmana. Za nas je on vrijednosna uspravnica. Njegova državotvorna politička doktrina trajan je putokaz u našem radu za poštenu, pravednu, socijalnu i samosvjesnu hrvatsku državu.

/hdzbih.org/

Comments are closed.