Radni sastanak sa ministricom Gudeljević: Proces imunizacije građana Brčkog teče planiranom dinamikom

0
542

21.5.2021. Predstavnici izvršne vlasti Brčko distrikta održali su danas u Gradskoj vijećnici u Brčkom radni sastanak sa ministricom civilnih poslova BiH Ankicom Gudeljević na temu cijepljenja. Sastanak sa gradonačelnikom i dogradonačelnikom dr. Antom Domićem i glavnim koordinatorom Vlade ocijenjen je jako značajnim, obzirom na angažman i doprinos Ministarstva civilnih poslova Brčko distriktu kako bi proces imunizacije bio realiziran do kraja.

Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH istakla je da je Brčko u prethodnom periodu vrlo često bilo zaboravljano prilikom raspodjele donacija.

„Trudim se i uvijek ću nastojati da se takvi propusti više ne dešavaju. Zalažem se da Brčko na državnoj razini, pa i šire, bude dosta više vidljiv nego sada. Nalazimo se u teškim vremenima kada se susrećemo sa pošasti pandemije korona virusa. Koristim priliku da sada, kada u BiH pristižu dovoljne količine cjepiva, pozovem stanovništvo Distrikta da se prijavi procesu cijepljenja“, istakla je Gudeljević.

Ona je apelovala na građane da slušaju struku i doktore jer je, kako je navela, cijepljenje jedini put da izađemo iz teških vremena.

„Imali smo prije nekoliko dana potpisan sporazum koji je angažmanom ministrice Gudeljević uključio i Brčko u Evropsku sedmicu sporta kroz direktnu donaciju Vladi Brčko distrikta, da može promovisati određene sportske aktivnosti. Međutim, dominantno smo pričali o procesu imunizacije i nadam se da bismo u ljetnjem razdoblju konačno mogli imati normalnije uvjete za život u našoj lokalnoj zajednici i priliku da Krizni stožer više ne donosi mjere ograničenja kako je to do sada bilo“, zaključio je Kadrić.

Prema podatcima iz Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikt trenutno ima desetak tisuća građana prijavljenih za cijepljenje. Do sada je cijepljeno oko 3.000 građana, odnosno tridesetak odsto od ukupnog broja prijavljenih.

Predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić naglasio je da se nastavlja sa ovim aktivnostima.

„Posebno se želim zahvaliti ministrici Gudeljević i njenom timu koji su nam pomogli kada je riječ o projektu „EU4health“ za povećanje procenta cjepiva, odnosno što je naša lokalna zajednica umjesto 0,5% dobila 2,5% od ukupnog broja cjepiva koje će stići u Bosnu i Hercegovinu. Također, i na velikom interesovanju Ministarstva civilnih poslova da isprati aktivnosti, pored entiteta, o tome kako Brčko distrikt radi proces imunizacije“, istakao je Šadić.

On je dodao da će u ponedjeljak biti finalizirane i aktivnosti oko direktne nabave cjepiva.

„Naša lokalna zajednica, predvođena gradonačelnikom, će uskoro potpisati ugovor vezano za direktnu nabavu od 20.000 doza Sinopharm cjepiva, što će nam biti dovoljno da u narednom razdoblju, pored redovite isporuke kroz COVAX mehanizam i „EU4health“, možemo imati jako kvalitetnu imunizaciju na području Brčko distrikta“, dodao je Šadić.

On je naglasio da je veliki broj ljekara u proteklom razdoblju bio angažiran u kovid i trijažnim ambulantama zbog povećanja broja zaraženih, te naveo, da će sada, obzirom da se broj zaraženih smanjio, dobar dio zdravstvenih radnika moći biti angažiran na cijepljenju, što će ubrzati čitav proces, na zadovoljstvo svih građana.

Comments are closed.