Održana konferencija za medije na temu početka naplate parkirališnog prostora u Brčkom

0
344

20.10.2016. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i ravnatelj Javnog poduzeća “Putevi Brčko” Miroslav Miškić izvijestili su javnost putem današanje konferencije za medije u Gradskoj vijećnici da naplata parkirališnog prostora u Brčkom počinje od 1. studenoga tekuće godine.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić kazao je da su godinama trpjeli kritike od građana zbog neuređenog parkiranja u Brčkom i da sada očekuje da će se konačno i taj problem riješiti. “Sada očekujemo da će se regulirati parkiranje automobila. Dugo smo imali rasprave o načinu i modelu i vjerujem da smo na dobrom putu da dođemo do modela koji će biti prihvatljiv za sve, ali trebat će još dosta posla. Grad neće imati izravnih prihoda od ovoga. Također, pozitivno je to što, kada se mreža bude širila, imat ćemo još dodatnih radnih mjesta”, izjavio je gradonačelnik Domić.

“Jedan ovakav posao je potreban Distriktu i naglasak je na boljem komunalnom redu i ekologiji, a ne na ostvarenju prihoda. Počet ćemo polovičnim kapacitetom. Imamo 1800 parkirališnih mjesta u tri zone, a u ovom trenutku obilježene su dvije zone, tj. oko 1500 mjesta. U prvoj ćemo fazi početi s oko 850 mjesta i to u dijelu koji se odnosi na javne površine, odnosno javna parkirališta. Počet ćemo na 22 lokacije od 33, tj. niz Kolobaru, Bulevar, ulicu Bosne Srebrne, park, CIPS, iza hotela Jelena, kod Privredne banke, tržnice i kod broda Šeher”, izjavio je Miškić.

“Najvećim dijelom karte će se naplaćivati putem SMS-a na isti broj kod sva tri mobilna operatera kod kojih smo uspjeli dobiti jedinstveni broj. Za tri zone imamo tri broja i imamo broj za sat vremena parkiranja i broj za dnevnu kartu. Sustav po ugovoru koji smo potpisali s mobilnim operaterima je aktivan od sutra, 21. listopada i pustit ćemo ga u probnu fazu. Mi još držimo prekrivene ploče na kojima je dan naputak i jednu po jednu ćemo do 1. studenoga mijenjati”, pojasnio je Miškić.

“U ovoj fazi neće se naplaćivati parkirališna mjesta stanarima zbog trenutačno nepovoljnog cjenika, kazao je Miškić. Vrijeme naplate će biti od 7 sati do 21 sat, subotom od 7 do 14 sati, a nedeljom se neće vršiti naplate.

“Sačekat ćemo novi sastav Skupštine i predložit ćemo novi cjenik koji smo pripremili i možda bi se od proljeća mogla očekivati implementacija tog cjenika”.

Odgovarajući na upite novinara glede parkirališnih mjesta za invalidne osobe Miškić je kazao da razumiju taj problem ističući da je on dosta složeniji nego što se pokušava interpretirati.

“Državnim pravilnikom je regulirano tko je invalidna osoba i takva osoba mora biti upisana u registar invalidnih osoba, a tu evidenciju vodi i CIPS u Brčkom. Prema našim saznanjima u tom registru imamo 49 takvih osoba, a mi smo obilježili 25 mjesta za invalide. Po svim standardima to je i više nego dovoljno. Pozivamo sve te ljude da dođu u naše prostorije da ih registriramo u našu bazu podataka. Jamčimo im da, bez obzira na to da li se parkirali na mjesto za invalide ili neko drugo mjesto, neće biti nikakvih dodatnih potraživanja. Moći će se parkirati bilo gdje”, poručio je Miškić.

Marinko Geljić, viši stručni suradnik za kontrolu naplate parkinga, kazao je da će svi oni koji ne budu mogli parkiranje platiti putem mobilnog uređaja kartu moći kupiti na nekom od prodajnih mjesta u blizini parkirališta. “Isto tako, Sektor za naplatu parkinga nalazi se na početku šetališta, kod Vatrogasnog doma, i tu će se moći dobiti sve potrebne informacije”, izjavio je Geljić.

 

 

 

Comments are closed.