Obilježili smo Dan sjećanja na civilne žrtve rata u hrvatskim selima Distrikta

0
248

Molitvom i paljenjem svijeća, a potom polaganjem vijenaca kod spomen obilježja u hrvatskim selima kod Brčkog, Laništa, Ulice, Gorice i Krepšić, odana je počast za svim nedužno ubijenim civilima koji su 8.svibnja 1992. godine ubijeni na kućnom pragu.

Predsjednik dr. Anto Domić sa svojim izaslanicima, kao i svake godine nazočio je događaju, podsjetivši da ratni zločini nikad ne mogu zastarjeti, te da se nada pravdi za ove nedužno stradale ljude.

“Ovdje  smo kako bismo se prisjetili dana kada su mučki ubijeni stanovnici ovoga kraja, koji su 8. svibnja, u nedjelju, provodili uobičajene dane kada je neprijatelj sa zločinačkim namjerama došao i pobio ih, neke na kućnom pragu, a neke u njihovim domovima. Danas palimo svijeće, prisjećajući se tih ljudi i molimo se dragom Bogu za njihove duše. Isto tako izražavamo naše ogorčenje pravosudnim sustavom koji nije bio sposoban za 31 godinu provesti suđenje odgovornim za bjesomučno divljanje po civilnim zgradama i ubijanje civilnog stanovništva. Da bude stvar još gora, uopće nemamo optužnice po ovom pitanju i represivni aparat Tužiteljstva BiH se oglušuje o ovaj predmet. Teški oklopi, bjesomučni vojnici su šenlučili taj dan po našim selima, zato tražimo od odgovornih da ratne zločine procesuiraju jer oni ne mogu, ne smiju i neće nikada zastariti. Siguran sam da ćemo uspjeti u naumu da se krivci privedu pravdi i da će biti kažnjeni prema zaslugama”, rekao je dr. Domić.

Događaju su nazočili : gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Zijad Nišić, predstavnici Hrvata u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Brčko ditrikta, lokalnih i udruga iz Posavske i Tuzlanske županije, te udruga iz Hrvatske, kao i generalni konzul R Hrvatske u BiH Ivan Bandić.

Nakon kolone sjećanja nastavljeno je okupljanje prema Krepšiću gdje je u Crkvi Kraljice Svete Krunice održana sveta misa zadušnica.

Komentiraj