Nazočili smo 31.obljetnici od utemeljenja 108. Pješačke brigade HVO Ravne Brčko

0
371

Prije 31 godinu, ili točnije na dan 11. svibnja 1992. godine svoj slavni ratni put započela je 108. Pješačka brigada Hrvatskog vijeća obrane Ravne – Brčko. Bio je to trenutak koji je neizbrisivo obilježio povijest hrvatskog naroda, ali i trajno se urezao u srca ljudi posavskog kraja, osobito onih koji su te najsvjetlije stranice povijesti sami pisali kao pripadnici 108. Pješačke brigade HVO Ravne Brčko.

Na slavu svim poginulim i preživjelim braniteljima, svetom misom u Katoličkoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Brčkom započeo je program obilježavanja 31. obljetnice, a potom isti nastavljen kod spomen obilježja palim braniteljima u središtu grada gdje je naše izaslanstvo na čelu s predsjednikom dr. Antom Domićem položilo vijenac i zapalilo svijeće, uz molitvu za njihov vječni smiraj.

Nakon toga nazočili smo svečanoj akademiji u Napretkovom domu, a na kojoj su se obratili ratni zapovjednici, među njima Martin Frančešević i Ivo Filipović, zapovjednici 108. Pješačke brigade HVO Ravne Brčko, koji su posjetili na rani put Brigade. „Ponosan sam jer smo očuvali teritoriju koja je predstavljala naš najveći domet, ali i zalog da danas budemo ravnopravni u političkom aranžmanu Brčko distrikta.  Zahvaljujući našim braniteljima očuvano je dostojanstvo hrvatskoga naroda na ovim prostorima. Stoga se kroz ove obljetnice moramo prisjećati svih naših branitelja,  te na taj način podsjećati aktualnu vlast da vodi računa o preživjelim braniteljima i njihovim obiteljima”, poručio je Filipović.

Dr. Domić je tijekom obraćanja na Akademiji iskazao ponos hrvatskom narodu koji se, kako je naveo,  znao obraniti, sačuvati ljude, prostor, život, te se postaviti prema drugim narodima i međunarodnoj zajednici. “Zahvaljujući tome danas ovdje ponosno i slobodno sjedimo, obilježavamo i evociramo uspomene na našu nam dragu postrojbu. Ovom prigodom želim se posebno referirati i na naše civilno stanovništvo koje je zajedno s braniteljima dijelilo dobro i zlo , a koje je omogućavalo da se život odvija i u najtežim ratnim događajima”, rekao je dr. Domić, te naglasio da bez 108. Pješačke brigade Hrvati danas ne bi bili podjednako dovoljno zastupljeni na političkoj i društvenoj sceni Brčko distrikta BiH.

Pred brojnim posjetiteljima,govorili su još Anto Jerković, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne, Brčko distrikt BiH i Slavko Matić, zastupnik u Parlamentu BiH.

Druženje je nastavljeno uz prigodan domjenak u dvorani Hrvatsko kulturnog društva “Napredak” Brčko.

Comments are closed.