Obilježeno 30 godina od formiranja 108. Pješačke brigade HVO-a Ravne Brčko

0
582

Pripadnici 108. Pješačke HVO-a brigade Ravne Brčko, danas su u središtu ovog grada polaganjem cvijeća i vijenaca na Spomenik palim braniteljima, opijelom, misom u gradskoj crkvi, ali i Svečanom akademijom još jednom podsjetili na značaj ove vojne jedinice u obrani prije svega hrvatskog puka na teritoriji tadašnje brčanske općine.

“Više od 5.000 branitelja prošlo je kroz 108. HVO Pješačku brigadu Ravne Brčko, a nažalost njih oko 200 za slobodu i ravnopravnost Hrvata ovog područja dali su svoje živote. Stoga je jako važno da se iz godine u godinu prisjećamo njihove žrtve, kako bismo mi danas ovdje slobodno živjeli zajedno sa druga dva naroda”, rekao je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO H-B Brčko distrikta BiH, Anto Jerković.

Kao gost na ovoj 30. godišnjici obilježavanja formiranja 108. HVO Pješačke brigade bio je i general Zbora HVO-a Stanko Sopta.

“HVO je ljubav prema svom narodu, to je spremnost na žrtvu i ono što je pokazala 108. HVO Pješačka brigada je za svaku pohvalu jer primili su zastavu slobode i časno je nosili”, naglasio je Sopta.

Prisjećajući se početka otpora i formiranja brigade kao i najtežih trenutaka sukoba HVO i ARBIH, kojih na brčanskoj općini nije bilo, nekadašnji zapovjednik brigade, sadašnji dopredsjednik Skupštine Distrikta Ivo Filipović, prije svega naglašava da je početak otpora bio jako težak, ali i ponosan.

“Zaista je bilo malo logistike i kad se sredinom ’93. ušlo u sukobe sa ARBIH, možete misliti kako je to izgledalo. No, ono što ja smatram kao najveću vrijednost kako 108. HVO tako i 215. Viteške brigade ARBIH, svakako uz podršku II Korpusa na čelu sa zapovjednikom Hazimom Šadićem, jeste da smo djelovali zajednički, odnosno nismo ušli u sukob”, naglasio je Filipović.

Tadašnji liječnik u brigadi, a sadašnji dogradonačelnik Brčkog dr. Anto Domić u ovom kontekstu naglašava značaj 108. Pješačke HVO brigade.

„Zahvaljujući upravo ovoj brigadi stvorile su se pretpostavke za utemeljenje Općine Ravne Brčko koja je zajedno sa tada postojeća još dva općinska aranžmana na teritoriji predratne općine, se stvara Distrikt. To su pretpostavke da danas Hrvati imaju priliku i mogućnost da brane identitet hrvatskoga naroda ovdje na prostoru Distrikta stvarajući uvjete za sve narode koji u njemu žive, da se Distrikt dalje razvija“, akcentirao je dr. Domić.

Izvor: Radio Brčko

Comments are closed.