Brčko: Obilježen 8. svibnja– “Dan sjećanja”

0
816

Udruga obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu Ravne Brčko i Udruga obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Brčko distrikta organizirali su jučer “Dan sjećanja“ a povodom 30 godina od početka ratnih sukoba i stradanja hrvatskih civila na ovim prostorima.

Programom obilježavanja „Dana sjećanja“ mještani ovih sela okupili su se jučer u naselju Laništa kod spomen obilježja, zapalili svijeće i nastavili put ka Krepšiću gdje su bacanjem cvijeća sa mosta u rijeku Tinju, simbolično nastavili obilježavanje ovog datuma.

Potom su nastavili okupljanje prema Križu u Goricama, odakle su se uputili prema Ulicama, gdje je održana sveta misa zadušnica nakon koje je upriličen i komemorativni program.

Doradonačelnik Brčko distrikta dr. Anto Domić prisustvujući jučerašnjem događaju je rekao „da se tog dana dogodio ratni zločin na prostorima župa Ulice, Gorice i Gornji Krepšić“.

„Svake godine na današnji dan obilježavamo sjećanje na sve poginule ljude, koji nisu bili ni svjesni da je počeo rat a već su bili žrtve tog rata“, rekao je Domić.

On je javno uputio kritiku nadležnim a posebno Tužiteljstvu Brčko distrikta i Tužiteljstvu BiH što, kako je rekao, za 30 godina jednu notornu činjenicu nisu htjeli konkretizirati i podignuti optužnicu protiv zločinaca koji su okrvavili ruke nad nedužnim civilima iz ovog kraja.

Predsjednik Udruge obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Brčko distrikta Marin Brkić kaže da se u predmetu Ulice – Laništa vodi da je ubijeno 32 civila.

Prema njegovim riječima u selu Lanište ubijeno je 27 civila dok je Tužiteljstvo od nekud dodalo 5 žrtava koji su stradali kasnije i ne mogu biti dio istog predmeta.

Brkić smatra da se predmeti pred Tužiteljstvom moraju razdvojiti i da još nitko nije odgovarao za bilo koji zločin nad hrvatskim civilama u Brčkom.

Marin Brkić kaže da se do danas po predmetu Lanište još uvijek nije dogodilo ništa ali se nada da će se taj proces napokon pokrenuti.

„Žao nam je što je Tužiteljstvo Brčko distrikta držalo ovaj predmet i nije htjelo povući u istinu da se dokaže tko je napravio ovaj zločin, a poslije kad je prešlo u Tužiteljstvo BiH, nemamo prave informacije što se događa sa predmetom i dokle će on stojati i dokle će se skrivati istina o stradanju nedužnih ljudi,“ rekao je Ivo Anđelović Predsjednik Udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Ravne Brčko.

Jučerašnji mimohod bio je prilika da se podsjeti na stradanje civila u ovim selima kao i da se upute kritike na rad Tužiteljstva zbog neprocesuiranja odgovornih u ovom predmetu.

Izvor: tekst i foto- Radio Brčko

Comments are closed.