Gradonačelnik dr. Domić primio direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH

0
331

3.3.2016. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić susreli su se danas s direktorom Njemačko-Hrvatske industrijske i trgovinske komore i Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini gospodinom Guntherom Neubertom.

Tijekom radnog sastanka iskazane su namjere ulaganja u našu državu ali prvenstveno u naš grad s ciljem saradnje u što je moguće više oblasti, imajući u vidu da je Njemačka država sa uspostavljenim predstavništvima privredne komore u preko 90 zemalja svijeta.

Tema ovog razgovora, kako je kazao gradonačelnik Domić, bila je osmišljavanje institucionalnog načina uvezivanja Brčko distrikta sa Njemačko-Hrvatskom privrednom komorom koja pokriva i Bosnu i Hercegovinu.

„Sreli smo se u siječnju u Sarajevu na jednom skupu gdje smo razgovarali o Brčko distriktu i dogovorili ovaj radni sastanak kako bismo osmislili načine i dali prigodu našim gospodarstvenicima da se upoznaju sa gospodarstvenicima iz SR Njemačke, da odu tamo, ali i da ponude ono što imamo.

Naša je zadaća da se institucionalno uvežemo, da na adekvatan način prezentiramo naše mogućnosti, da sakupimo ono što se nudi u Njemačkoj i da olakšamo kontakte između gospodarstvenika.

Na sastanku smo spominjali okvir djelovanja, a ta slika koja će biti unutra je stvar samih gospodarstvenika. Siguran sam da možemo ponuditi i mi nešto zanimljivo njemačkom tržištu, ali sam i siguran da će njemačke firme, ako budu investirale u BIH, investirati u naš grad, a za to postoji milijun razloga“, izjavio je nakon sastanka gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

Prema riječima direktora Neubert, predstavništvo njemačke privrede u BiH pripada mreži unaprjeđenja njemačke privrede i broji oko 130 kancelarija u preko 90 zemalja svijeta, a mreža komora doprinijela je dobrom izvoru njemačke privrede.

“I upravo za unaprjeđenje cijele privrede je važno da se nismo koncentrisali samo na regiju Sarajevo nego i na cijelu BiH. Cilj razgovora sa gradonačelnikom bila je mogućnost daljnje saradnje i zajedničkih projekata”, kazao je direktor Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

Ocijenio je da su Njemačko – bosanskohercegovački odnosi u proteklih nekoliko godina polučili dobrim poslovnim odnosima. “Valja kazati da je trgovinska razmjena povećala svoj rast od preko 5 %  što je iznad prosjeka privrednog raste u obje države. Stoga, njemačke i firme iz naše zemlje potrebno je spojiti u što je moguće više oblasti, a razmatra se i mogućnost otvaranja njemačkih firmi u našem gradu, te prezentacija ovdašnjih firmi na njemačkom tržištu”, dodao je Neubert.

On je zaključio da Njemačka raspolaže sa jako dobrom mrežom sajmova, a upravo je to jedan od načina za predstavljanje potencijala BiH i Brčko distrikta BiH.

Comments are closed.