Nazočili smo 31.obljetnici utemeljenja HVO-a: Hrvati na ovom prostoru ne bi ostali i opstali bez naših branitelja

0
196

U Brčkom je danas obilježena 31. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane i 108. Pješačke brigade HVO-Ravne Brčko u proteklom Domovinskom ratu. Tom prigodom, naše izaslanstvo na čelu s predsjednikom dr. Antom Domićem položilo je vijence i zapalilo svijeće kod spomen obilježja palim braniteljima HVO-a u središtu grada.

Dr. Domić se u izjavi za medije s posebnim poštovanjem prisjetio zasluga pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, zahvaljujući kojima su, kako je naveo, Hrvati na ovom prostoru ostali i opstali.

„Bez branitelja koji su čuvali ovaj prostor i bez tadašnje postrojbe mi danas sigurno ne bismo mogli baštiniti vrijednosti vezane za ovaj dio Bosne i Hercegovine kao naše domovine“, kazao je dr. Domić, te dodao da je Bosna i Hercegovina država u kojoj žive tri konstitutivna naroda i nacionalne manjine zbog čega je nužno uvažavati specifičnosti svake od ovih skupina pripadnosti.

Dopredsjednik Ivo Filipović, tadašnji ratni zapovjednik 108. Pješačke brigade HVO-a pojasnio je da je Hrvatsko vijeće obrane uspostavljeno 8.travnja 1992. godine kao vojno i političko tijelo zahvaljujući kojem je obranjen teritorij  današnjeg Distikta, ali da je u Brčkom danas upriličeno obilježavanje obljetnice. Središnji događaj na dan utemeljenja Brigade bit će upriličen u subotu u Mostaru.

Na važnost ovakvih događaja ukazao je i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Anto Jerković poručivši da se na ovaj način želi poslati  poruka da se rat nikada i nikome više ne ponovio.

Komentiraj