Dr. Anto Domić povodom 23. obljetnice Distrikta Brčko: „Stvoreni su temelji nove zajednice satkane od mozaika iskonskih naroda, kultura, vjera i običaja, stvoren je Distrikt.“  

Ovom prigodom, a zbog zasluga koje im pripadaju, odajem priznanje i poštovanje svim ženama cijeloga svijeta...
0
361

Obljetnice su prigoda da na trenutak zastanemo, prisjetimo se kako smo i u kojim okolnostima stvoreni, da se osvrnemo tamo odakle smo krenuli, utvrdimo kojim putevima smo išli, shvatimo gdje smo sada i da odlučimo kako i kamo dalje.

Nastali smo u nuždi zaustavljanja rata kao neriješena točka prijepora o kojoj je ovisila sudbina mira u Bosni i Hercegovini. Jedan nusprodukt Općeg okvirnog sporazuma za postizanja mira u Bosni i Hercegovini, uz viziju i mentorstvo međunarodne zajednice počeo je dobivati obrise nečega pozitivnog i vrijednog. Stvoreni su temelji nove zajednice satkane od mozaika iskonskih naroda, kultura, vjera i običaja, stvoren je Distrikt.

Pomiriti strah od novog i postići povjerenje u to isto novo, bila je teška zadaća OHR i međunarodne zajednice. Strpljivo su stvarali i modelirali put novih vrijednosti, kako bismo u tom novom ustrojstvu prije pronašli ono što želimo od onoga čega se bojimo.

Put kojim smo se kretali do sadašnjeg trenutka vrludav je, pun uspona i padova, sa mnogo raskrižja i nevidljivih opasnosti, a to nas je naučilo da kod biranja pravca kretanja moramo postići suglasje svih suputnika, jer i najmanja nepažnja i tvrdoglavost može dovesti do nesporazuma sa značajnim posljedicama.

Živimo u vrijeme globalizacije, koja stvara neizvjesnost i naplaćuje danak malim i nerazvijenim društvima, kao što je naše, te za posljedicu imamo zaostajanje u bogatstvu i kvaliteti života, praćeno emigracijama i demografskim ugrozama. Imajući u vidu da smo društvo u tranziciji u kojem se zakonom spojenih posuda svaka neizvjesnost prelijeva i na Distrikt, koji je opterećen percepijom korupcije, nepotizmom i depresijom zbog čega imamo dojam da je izvjesna jedino neizvjesnost.

Naša je zadaća izdignuti se iznad neizvjesnosti i naše turobnosti, jer tko na višem stoji dalje vidi, a na horizontu vidimo bolja društva koja privlače naše žitelje, u koja se sele ili pak imaju namjeru to učiniti.

Ovim negativnostima se možemo oduprijeti prateći putokaz razvoja naše domovine prema europskim standardima, a članstvo u EU je budućnost koja garantira moderni Distrikt u kojem ćemo ostati i kojem ćemo se opetovano vraćati.

Razvijanje domoljublja prema svojoj rodnoj grudi i ovom kraju leži na plećima političkog demokratskog pluralizma koji sinergijskim djelovanjem gradi institucije Distrikta uz autonomnost njihovog djelovanja bez obzira na dnevno političke antagonizme.  

Te naše institucije su funkcionalne, međutim još je dosta posla do postizanja pune efikasnosti, a od toga ovisi optimizam naših stanovnika i vjera u budućnost koja neminovno dolazi. Na kakvo tle će ta budućnost stići ovisi upravo o nama, a želimo da zatekne demokraciju i vladavinu prava, bez korupcije i nepotizma, razvijenu ekonomiju uz dobro plaćene i zadovoljne radnike, dobre socijalne programe, vrhunsko obrazovanje, moderno zdravstvo sa razvijenim civilnim društvom bez ikakve diskriminacije.

Budućnost ne trpi izgovore nego traži kontinuirane i intenzivne promjene koje moramo obaviti, jer ništa ne dolazi samo po sebe. Da je moguće uspjeti pokazale su nam žene koje su na čelu sa Zetkin i Luksemburg započele borbu za jednak tretman, a ta borba traje i danas.

Borba za jednakopravnost i nebrojene druge osobine žene čini posebnima pa je s razlogom Dan žena i Dan Distrikta u isti datum, jer se radi o dvjema posebnostima. Ovom prigodom, a zbog zasluga koje im pripadaju, odajem priznanje i poštovanje svim ženama cijeloga svijeta i neka je sretan osmi ožujak.

Comments are closed.