Predložene mjere pomoći gospodarstvenicima

0
428

„Teret ove krize koja je pred nama ili je već živimo moraju podnijeti zajedno poslodavci, Vlada i zaposleni u realnom i javnom sektoru. Cilj predloženih mjera je da u ovome trenutku pokušamo sačuvati radna mjesta koja su sigurno ugrožena, pogotovo onim mjerama koje su Vlada i Krizni stožer donijeli, a odnose se na radna mjesta ili one poslodavce čiji je rad u potpunosti zabranjen.

Drugu kategoriju ugroženih radnih mjesta čine sva ostala poduzeća u Brčko distriktu BiH jer svi neposredno ili posredno osjećaju posljedice ove krize s obzirom na to da je došlo do smanjenja potražnje roba kao i potražnje različitih vrsta usluga“, izjavio je na konferenciji za medije predstojnik Odjela za gospodarski razvitak, sport i kulturu Pero Gudeljević.

Predloženo je da se za prvu kategoriju radnih mjesta, koja su trenutačno izvan pogona, izvrši subvencioniranje poreza i doprinosa na plaće koje poslodavci trebaju isplatiti za treći mjesec. Subvencioniranje će prema prijedlogu trajati naredna tri mjeseca s mogućnošću produljenja dodatna tri mjeseca ako se procijeni da je to potrebno.

Druga mjera koja je predložena predviđa da se za ona poduzeća koja su ograničena u svome poslovanju porezi i doprinosi na plaće subvencioniraju u iznosu do 30 posto.

„Smatramo da je dobro na ovakav način napraviti te subvencije zbog toga što će sve osim doprinosa za mirovinsko osiguranje praktično i dalje ostati u institucijama Brčko distrikta BiH. Kada je u pitanju zdravstveni sektor, Fond zdravstvenog osiguranja bio bi namiren, odnosno bili bi plaćeni doprinosi, a što se tiče doprinosa za nezaposlenost, ti bi doprinosi bili u našem Zavodu za zapošljavanje“, izjavio je Gudeljević.

 

 

Comments are closed.