Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić razgovarao s predstavnicima EU i UNDP-ja u Vladi Županije Posavske

0
343
  1. 4. 2016. U Vladi Županije Posavske održan je sastanak predstavnika Europskog revizijskog suda i UNDP-ja s predstavnicima izvršne vlasti i civilne zaštite Brčko distrikta BiH, općine Šamac, općine Orašje, općine Odžak, općine Domaljevac-Šamac i Županije Posavske.

Na sastanku se razgovaralo o tome koliko je Europska komisija interno, s ostalim tijelima EU-a i s UN-om i ostalim međunarodnim akterima bila učinkovita u olakšavanju koordinacije između država sudionica u Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu. Jedna od katastrofa koje su se ispitivale je poplava u BiH u svibnju 2014. godine.

„Europska komisija aktivirala je svoj mehanizam za brzu pomoć BiH, odnosno Bosanskoj Posavini za vrijeme elementarne nepogode poplava i danas su došli predstavnici Europskog revizijskog suda koji za cilj imaju preći i proanalizirati postupanje timova koji su dolazili kroz taj mehanizam brzog odgovora za pomoć stanovnicima u Bosanskoj Posavini. Njihova je želja utvrđivanje procedure, metodologije, brzine dolaska i načina djelovanja i koordinacije kako s nama na lokalnoj razini tako i s višim razinama vlasti kako bi eventualno utvrdili prostor za poboljšanje djelovanja tog brzog mehanizma pomoći i kako bi se u budućnosti ta pomoć pružala još učinkovitije nego što se to dogodilo 2014. godine. Mi smo kroz razgovore s predstavnicima Europskoga revizijskoga suda iznijeli svoja zapažanja i nismo mogli pronaći zamjerke na postupanje timova koji su dolazili iz mnoštva europskih država vjerojatno zbog toga što do sada nismo imali takvih iskustava pa možda nismo mogli prepoznati nedostatke. Vidjet ćemo kakvo će biti revizijsko izvješće“, kazao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

 „Danas je održan sastanak predstavnika izvršne vlasti i civilne zaštite s područja Županije Posavske, Brčko distrikta BiH i općine Šamac s predstavnicima Europske unije o reakciji njihovih snaga civilne zaštite na terenu u Županiji Posavskoj, Brčko distriktu BiH i RS za vrijeme svibanjskih poplava 2014. godine. Tražili su od nas informacije o tome kako su po našim spoznajama njihove jedinice surađivale s našim tijelima uprave i jesmo li zadovoljni učinkovitošću njihovog djelovanja u tim kriznim trenucima. Suradnja s postrojbama koje su došle iz Europske unije i ostalih zemalja bila je iznimna. Gledajući njihovu opremljenost i njihove informacije s terena daleko su superiorniji od nas i u svakom smo trenutku imali informacije do kojih ne bi mogli doći da oni nisu bili ovdje“, izjavio je ministar poljoprivrede, vodnog gospodarstva i šumarstva Mato Brkić.

Komentiraj