U Brčko distriktu predstavljen projekt “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”

0
362

19.4.2016. Prezentacija aktivnosti projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini (BiH)” u Brčko distriktu, jedne od 13 jedinica lokalne samouprave (JLS) koja je izabrana na osnovu javnog poziva, održana je danas u prostorijama Gradske vijećnice u Brčko distriktu BiH.

Na ceremoniji, prisutnima i predstavnicima medija obratitio se gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić, predstojnik Odjela za stručne i administrativne poslove Tomislav Stjepanović, menadžerica projekta Majda Ganibegović iz Razvojnog programa ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH) te predstavnici odabranih mjesnih zajednica.

“Želimo više i u budućnosti uključivati mjesne zajednice u donošenje važnih odluka kako bismo stvorili bolje uvjete da građani ostaju i žive u svojim mjesnim zajednicama”, kazao je dr. Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Naime, ovaj Projekat je zajednička inicijativa Vlada Švicarske i Švedske, čija je vrijednost 14,5 milijuna KM. U aktivnostima prve faze koja će trajati do sredine 2019. godine, sudjelovat će 120 mjesnih zajednica i 20 JLS širom zemlje, čime će utjecati na poboljšanje kvalitete života 300.000 ljudi.

Mjesne zajednice koje su odabrane za učešće u Brčko distriktu su: MZ Gornja Skakava, MZ Dubrave, MZ Donji Brezik, MZ Grčica, MZ Maoča i MZ Brezovo Polje.

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ ima za cilj da potakne veći angažman građana u opštinskom/općinskom odlučivanju, pružanju kvalitetnih usluga te u provedbi lokalnih razvojnih inicijativa, pri čemu se revitalizacija mjesnih zajednica smatra ključnim sredstvom za postizanje tih ciljeva.

Projekat provodi UNDP u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza opština/općina i gradova.

 “Imajući u vidu da su mjesne zajednice jedno od ključnih sredstava kako bi se postigao taj cilj želimo da se unaprijedi njihova funkcija i djelovanje. Potrebno je napraviti sustavno rješenje kako će mjesne zajednice postići veći angažman”, izjavila je Majda Ganibegović, projektna menadžerica UNDP BiH.

Comments are closed.