Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić otvorio 9. međunarodni sajam pčelarstva i pčelarske opreme

0
360

Gradonačelnik čestitato organizatorima i svima onima koji su dali truda da ovaj sajam postane prepoznat

BRČKO, 10.9.2015. Ovogodišnji 9. međunarodni sajam pčelarstva i pčelarske opreme na Trgu mladih u Brčkom danas je svečano otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić .

“Želim čestitati organizatorima kao i svima vama koji ste dali truda da ovaj sajam uistinu postane prepoznat, i da Brčko distrikt bude mjesto susreta pčelara. Očekujem i nadam se da ćemo zajedničkim snagama riješiti probleme koje imamo u pčelarstvu s ciljem da to zanimanje u budućnosti postane još atraktivnije. U tom smislu proglašavam ovaj sajam otvorenim, i nadam se da će kao i proteklih godina biti jako dobro posjećen, da se ugodno družimo i  da nam pčelarstvo napreduje”, poručio je gradonačelnik Domić u obraćanju prisutnima.

Organizatori sajma Udruge pčelara “Matica” iz Brčkog i “Pčela” iz Gornjeg Rahića okupili su na sajmu ove godine rekordan broj izlagača iz BiH, Srbije i Hrvatske, a njih ukupno pedeset će zaključno sa 12. rujnom izlagati svoje proizvode na središnjem brčanskom trgu.

“Ocjenjivanje meda pokazalo je da je prvi dio ove godine bio izuzetno dobar za pčelare. Tada smo imali odlične uvjete jer je bilo dosta sunca, i u korjenima biljaka dosta vlage, a to je dobitna kombinacija za nas pčelare. Drugi dio godine bio je katastrofalan”, kazao je Velimir Živanović, predsjednik UP “Matica” Brčko.

Organizatori ističu da je brčanski sajam trenutačno drugi po vrijednosti u BiH, dok je ocjenjivačko povjerenstvo analiziralo 148 uzoraka pri čemu je ocjenjivana bistrina, boja, okus i miris meda. Zbog visokih temperatura u drugom dijelu godine, med je imao izrazito malo vlage, a najveća zabilježena vrijednost je iznosila 17,90%, što je ipak ocijenjeno veoma dobrim za potencijalne kupce.

Pokrovitelj 9. međunarodnog sajma pčelarstva i pčelarske opreme je Vlada Brčko distrikta BiH.

/bdcentral.net/

Comments are closed.