Uskrsni domjenak je prigoda zbližavanja naših različitosti

0
491

Organizacija HDZ-a BiH za distrikt Brčko kao i svake godine, u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, sinoć je organizirala tradicionalni Uskrsni domjenak u Napretkovom domu. Pred brojnim predstavnicima lokalne vlasti, vjerskim predstavnicima Katoličke crkve, Medžlisa Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve, predsjednik dr. Anto Domić zahvalio se nazočnim gostima, te čestitao Uskrs vjernicima katoličke vjeroispovijesti.

 

„Imajući u vidu da je Distrikt multikonfesionalno društvo, mi predstavnici Hrvata u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj  vlasti smo se u povodu Uskrsa opredijelili ugostiti prijatelje iz srpskog i bošnjačkog naroda, odnosno pravoslavce i muslimane i sve druge ljude dobre volje, te sve koji slave Uskrs. Okupili smo se se ovdje kako bismo se se družili i slavili novi život koji nam je Isus Krist podario svojom smrću.  Ovo je prigoda da se u opuštenoj atmosferi zbliže i naše različitosti, jer kada smo zajedno i kada nas Uskrs okuplja oko zajedničkog stola onda sam siguran da ćemo zajednički pronalaziti lakša rješenja. U tom smislu želim čestitati Uskrs svim Hrvatima katolicima, nadolazeći Vaskrs pravoslavcima, a isto tako i Bajram koji dolazi uskoro muslimanima. Neka nas ove svetkovine zbliže i podare razuma radi lakšeg i boljeg dogovaranja na korist svih stanovnika Brčko distrikta BiH”, poručio je dr. Domić.

U ime Katoličke crkve vlč. Damir Ivanović, dekan Brčanskog dekanata uputio je poziv na dobrotu ljudskog srca, te istaknuo važnost života jednih pokraj drugih.

“Sveti Jakov na jednom mjestu u svojoj poslanici napisa da je vjera bez djela mrtva, što znači da je uzaludno svjedočiti vjeru ako u stvarnome životu čovjek nema ljubavi prema čovjeku, bez obzira kako se on zvao. “Zato novina Uskrsa jeste pristup svakome čovjeku, ponuda novoga života, stoga naše današnje okupljanje ovdje šalje glas da želimo sa svima zajedno živjeti i dijeliti Kristov mir, a to je mir ljudskoga srca jer kad je čovjek zadovoljan i ima mir u svom srcu onda svemu onome što susreće u životu smireno pristupa, te može donositi bolje odluke”, istaknuo je vlč. Ivanović.

Druženje je nastavljeno uz čašicu zdravlja i trpezu tradicionalnih jela, te izložbu pisanica koju je pripremila HDZ-ova Mladež.

 

Comments are closed.