Svečani prijem povodom katoličkog Uskrsa

0
360

30.3.2016. Povodom najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa, Podružnica Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“, Brčko, zajedno s Katoličkom crkvom i dužnosnicima hrvatskog naroda u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti Brčko distrikta BiH, priredila je u poslijepodnevnim satima tradicionalni uskrsni prijem. Svečanosti su prisustvovale zvanice iz političkog, vjerskog, kulturnog, gospodarskog i javnog života Brčko distrikta BiH te ostali gosti.

U svom obraćanju prisutnima gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić napomenuo je da su ovakvi prijemi prilika za zajedničko okupljanje predstavnika svih naroda u Brčko distriktu BiH kako bi se družili i zajednički razmijenili poruke mira, ljubavi i tolerancije koja inače i vlada u Distriktu, kao i za prakticiranje običaja koji su u vezi s Uskrsom.

„Uskrs kao blagdan ljubavi i žrtve dodatno nas obvezuje da kada međusobno komuniciramo i tražimo najbolja rješenja, imamo na umu da smo prolazni ljudi i da za sve naše dobre i loše postupke ćemo nekom morati položiti račune. U tom smislu se uvijek radujem ovakvim druženjima, i ne samo kada to Hrvati pripremaju, nego i kada to pripremaju Srbi i Bošnjaci“, kazao je na prijemu gradonačelnik Domić.

Predsjednik brčanskog „Napretka“ dr. Anto Basić zahvalio se gostima te izrazio radost što se ovakva okupljanja organiziraju za sve velike blagdane svih naroda koji žive u Brčko distriktu BiH.

Ovom prilikom je istaknuo da je prvenstveno radostan zbog Uskrsa, ali i zbog činjenice da su se na prijemu okupili građani, kao i učesnici u vlasti, svih nacionalnosti i vjeroispovijedi.

Dekan Brčanskog dekanata velečasni Veselko Župarić kazao je da se nada da će se ova tradicija koja je zaživjela u Brčkom i dalje nastaviti.

„Povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa mi smo se i večeras po ko zna koji put svi zajedno okupili ovdje, različitih konfesija i nacionalnosti, da to proslavimo i da zapravo jedni drugima pružimo ruku, iskreno čestitamo ono što drugi slave, doživljavaju i proživljavaju u svojoj vjeri“, poručio je velečasni Župarić.

Comments are closed.