Pušten u rad novi PCR kabinet u Brčkom

0
539
Dr. Anto Domić, dogradonačelnik Brčko distrikta BiH zajedno je sa gradonačelnikom Sinišom Milićem i šeficom Pododjela za javno zdravstvo dr. Anđom Nikolić posjetio novi PCR kabinet koji je smješten na mjestu bivšeg kino “Oslobođenja” u Brčkom, a koji je i službeno započeo sa radom.
Riječ je o otvorenom tipu PCR-a gdje su izvršena probna testiranja. Puštanje u rad jednog ovakvog kabineta zahtijevalo je i posebno osposobljavanje prostora, obuku kadrova ali i instaliranje same opreme, na čemu se intenzivno radilo u proteklom razdoblju.
PCR kabinet će biti od velikog značaja za lokalnu zajednicu jer će se vršiti veći broj testiranja i, što je veoma značajno, rezultati testova će biti završeni u kraćem roku, najkasnije jedan dan od uzimanja uzorka, za razliku od prethodne situacije kada su se uzorci slali u Tuzlu i na rezultate se čekalo po nekoliko dana.
Na taj način prije će biti otkrivena inficirana osoba, što će značiti i bržu reakciju, stavljanje zaražene osobe pod nadzor i prekidanje daljnjih kontakata inficirane osobe, što je od presudnog značaja za sprečavanje širenja pandemije.

Comments are closed.