Predstavljena strategija Svjetske banke za BiH

0
395

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić naglasio je da Brčko distrikt BiH u narednom razdoblju mora na ispravan način predstaviti sve projekte i programe koji se uklapaju u strategiju Svjetske banke i izražavaju stvarne i ozbiljne potrebe Distrikta.

BRČKO 07.09.2015. Nacrt strategije za BiH i Crnu Goru, koju priprema Svjetska banka, predstavljen je danas u Gradskoj vijećnici pred čelnicima izvršne i zakonodavne vlasti, članovima Vlade, predstavnicima javnih poduzeća, Direkcije za financije, Udruge poslodavaca i Gospodarske komore Brčko distrikta BiH.

Šefica Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatiana Proskuryakova istaknula je da prijedlog ove strategije, kojom se želi pomoći Bosni i Hercegovini, odnosno Brčko distriktu BiH, podrazumijeva povećanje učinkovitosti javnog sektora, jačanje privatnog sektora i stvaranje spremnosti za obranu od prirodnih katastrofa poput poplava i suša.

Prema njenim riječima povećanje učinkovitosti javnog sektora obuhvaća unapređenje javnog financiranja, reformu poduzeća u državnom vlasništvu i bolju isporuku javnih usluga kao što su komunalne i zdravstvene.

„U okviru jačanja privatnog sektora Svjetska banka će se zalagati za poboljšanje poslovnog okruženja, reformu tržišta rada s ciljem zapošljavanja radnika i unapređenje javne infrastrukture u oblasti prometa i energetike. No, i pored toga, kroz sve ove oblasti također se provlači pitanje inkluzije – uključivanja socijalno osjetljivih skupina u društvene tokove“, izjavila je Proskuryakova govoreći o novom državnom partnerskom okviru Svjetske banke za BiH za narednih pet godina, koji je u fazi predstavljanja vladama i javnosti.

Podsjećajući na izvrsnu suradnju sa Svjetskom bankom od ranije, gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić naglasio je da Brčko distrikt BiH u narednom razdoblju mora na ispravan način predstaviti sve projekte i programe koji se uklapaju u strategiju Svjetske banke i izražavaju stvarne i ozbiljne potrebe Distrikta.

„Ova strategija je za nas vrlo važna zbog toga što na jednoj strani podrazumijeva stegu javnog sektora, s druge strane jačanje privatnog sektora i stvaranje prostora za poboljšanje usluga koje svi koristimo, a što bi na neki način na ovom prostoru moglo zadržati ljude s obzirom na trenutačno izvjesnu pojavnost odlaska ljudi, što čini ogromnu štetu svima nama“, naznačio je dr. Domić.

On je dodao da su konzultacije koje se na ovakav način provode vrlo važne te da se ova strategija bez interaktivnog odnosa s ljudima iz Svjetske banke neće moći lako realizirati.

„Promatrajući ovu strategiju vidljivo je da je ona inkorporirana u ciljeve i drugih međunarodnih institucija kao i Europske unije jer mnoge od ovih smjernica možemo iščitati iz agende koju je BiH potpisala na putu ka Europskoj uniji. Mislim da su se smjernice i ciljevi izvrsno pozicionirali, to i jesu naše slabosti koje trebamo promijeniti da bismo mogli naše društvo učiniti bogatijim i da najosjetljivije grupe ljudi nađu svoju poziciju onako kako očekuju, ali i kako bismo mi to željeli. Ova strategija zapravo predstavlja dio globalne slike koja ima za cilj pokrenuti BiH ka EU, postizanje gospodarskog rasta i podizanje socijalnog standarda koji je svima nama iznimno važan. Na nama je da budemo proaktivni i da na ispravan način prezentiramo programe za Brčko distrikt BiH kako bismo mogli biti dio paketa koji će se financirati“, zaključio je gradonačelnik Domić.

/bdcentral.net/

Comments are closed.