Izaslanstvo HDZ BiH na proslavi Male Gospe, patrona župe Husino

0
366

Izaslanstvo predvodio predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović sa izaslanstvom kojeg su činili dopredsjednik HDZ BiH i predsjednik FBiH Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ BiH i gradonačelnik Brčko distrikta dr. Anto Domić i član Predsjedništva HDZ BiH i zamjenik ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Mijo Krešić, boravili su danas u župi Husino u Tuzli povodom proslave blagdana Male Gospe.

Dr. Čović sa izaslanstvom, svoj boravak u Tuzli započeo je u župi Husino kada je u 11:00 sati služena sv. Misa u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije. Sv. Misu u novoj župnoj crkvi, koja je još u izgradnji, predvodio je msgr. Luka Tunjić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije. Kamen temeljac za izgradnju crkve postavio je dr. Dragan Čović, prije nepune dvije godine, točnije 9. rujna 2013. g.

„Unatoč nepovoljnoj ekonomskoj situaciji te prošlogodišnjim poplavama i klizištima, uz pomoć dobrih ljudi, osobito dr. Čovića, uspjeli smo gradnju crkve dovesti kraju.“, kazao je između ostaloga u svojoj propovijedi msgr. Luka Tunjić.

Nakon sv. Mise uslijedila je proslava povodom završetka izgradnje zvonika i pokrivanja župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije.

Župnik župe Husino Marinko Mrkonjić pozdravio je nazočne i uputio riječi zahvale svima koji su pomogli u izgradnji župne crkve, a nakon misnog slavlja, upriličen je nastup folklornih skupina i svečani ručak za sve nazočne.

“Izvrsno se osjećam ovdje u Božijoj kući. BiH je zemlja tri konstitutivna naroda i onih koji se ne izjašnjavaju kao takvi. Na nama je da napravimo reda u organiziranju države koji će osigurati da upravo oni najmalobrojniji Hrvati u Tuzli žive dobro. Prema tome treba da se mjeri koliko je Tuzla multikulturalna. Samo ovakva BiH ima svoju budućnost”, rekao je dr. Čović.

Nakon svečanosti, dr. Čović je u prostorijama županijskog i općinskog odbora HDZ BiH Soli i Tuzla održao sastanak s novoizabranim predsjednikom ŽO HDZ BiH Soli Zvonimirom Banovićem te članovima ŽO HDZ BiH Soli i GO HDZ BiH Tuzla.

Predsjednik ŽO HDZ BiH Soli Zvonimir Banović na početku sastanka izvjestio je predsjednika Čovića oko stranačkih aktivnosti, poglavito o unutarstranačkim izborima.

Na sastanku je bilo govora i o problemima s kojim se suočavaju Hrvati na prostoru Tuzle, posebno kada je u pitanju status mladih gdje se pri zapošljavanju u javnim institucijama ne poštuje nacionalna struktura. „Sva ta a i ostala događanja utječu na društveno – socijalni položaj hrvatskog stanovništva i uzrokuju odlazak s područja Tuzle“, istakao je Banović.

Nakon sastanka u stranačkim prostorijama, izaslanstvo HDZ-a BiH posjetilo je Ivu Andrića Lužanskog, dugogodišnjeg člana i dužnosnika HDZ-a BiH koji se oporavlja u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla te mu poželjeli brz oporavak.

Na kraju cijelodnevnog posjeta Tuzli dr. Čović je u pratnji dužnosnika HDZ BiH Tuzla obišao novoizgrađenu kuću obitelji Luce Divković, jednoj od tri obitelji čije su kuće stradale od prošlogodišnjih poplava koje su uzrokovale klizišta i koje se grade od sredstava prikupljenih u akciji „Darujmo im dom“, akciji koju je HDZ BiH i predsjedatelj Predsjedništva dr. Dragan Čović osobno najviše podržao.

www.hdzbih.org

Comments are closed.