Održan Okrugli stol na temu: „Perspektive razvoja visokog obrazovanja u Brčko distriktu BiH

0
348

26.5.2016. Okrugli stol na temu: “Perspektive razvoja visokog obrazovanja u Brčko distriktu BiH“ održan je danas u dvorani galerije u Gradskoj vijećnici u organizaciji Vlade Brčko distrikta, a u suradnji s fakultetima distrikta BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH organizirala je ovaj okrugli stol s ciljem poticanja aktivnijega dijaloga, koji će biti na korist svima, a u svrhu razvitka znanosti i visokog obrazovanja kao javnoga dobra.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić rekao je da je okrugli stol uspješno okončan što potvrđuje činjenica da je pokazana spremnost da se nađu rješenja za postojeće probleme u visokom obrazovanju.

“Nismo više u situaciji da imamo kontradiktoran pristup rješavanju ovoga pitanja. Usuglasili smo se da je put rješavanja problema u ispravkama zakonskih manjkavosti, uređenje podzakonskih akata i uspostavljanje normalnog odnosa između autoriteta vlasti i vlasti univerziteta koji ovdje egzistiraju”, ocijenio je dr. Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Prema njegovim riječima kroz diskusiju je bilo vidljivo da se ne pravi razlika između problema u javnim ii privatnim visokoškolskim ustanovama.

„Najbolji će opstati i potrebno je da svi u suradnji sa šefom Odjela za obrazovanje nađu što bolja rješenja za prevazilaženje problema koji suviše dugo traju“, dodao je gradonačelnik Domić.

Rektor Europskog univerziteta u Brčkom prof. dr. Mirko Kulić izjavio je da ohrabruje obećanje novog šefa Odjela za obrazovanje Boška Stojkovića da će problemi u vezi sa radom ovog privatnog univerziteta zbog kojih je vođen i sudski spor uskoro biti prevaziđeni.

„Smatram da bi prije toga trebalo poduzeti određene operativne mjere u rješavanju problema na privatnim univerzitetima, posebno u vezi sa izdavanjem licenci za njihov rad“, naglasio je Kulić.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom, Univerziteta Istočno Sarajevo doc. dr. Srđan Lalić iskazao je uvjerenje da će zaključci iz rasprave za ovim okruglim stolom biti primjenjivi.

Sudionici okruglog stola zaključili su da što prije bude pripremljena strategija razvoja visokog obrazovanja u ovoj lokalnoj zajednici.

Comments are closed.