Manifestaciju “Dani voća” službeno otvorio dogradonačelnik Distrikta dr. Anto Domić

0
655

Na Trgu mladih u Brčkom održana je četvrta po redu gospodarsko-turistička manifestacija „Dani voća“, koju pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH organizira „Voćni klub“ iz Brčkog.

Manifestaciju je službeno otvorio dogradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić, koji je naglasio da ovakva manifestacija ima poseban značaj u afirmaciji voćarstva i voćarske proizvodnje.

„Distrikt je geografski pozicioniran tako da se nalazi na obroncima Majevice, koji daju izvrsne uvjete za razvoj i uzgoj voća. Ova manifestacija ima posebnu ulogu da pokaže i mladim ljudima da sektor proizvodnje voća ima perspektivu i da tu mogu usmjeriti svoje znanje, aktivnost i angažman i da im to može osigurati solidne prihode koji daju mogućnost da ovdje, u BiH i Distriktu ostanu i organiziraju svoj život.

Predstojnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Perica Burgić kazao je da se u posljednje vrijeme sve više nasada voća stavlja u promet i da je Vlada prepoznala značaj ulaganja u voćarstvo.

„Brčko je uvijek bilo voćarski kraj i nadam se da će tako i ostati. Odjel i Vlada su prepoznali da je ulaganje u voćarstvo itekako isplativo kako za proizvođače tako i za Vladu jer se radi o proizvodu koji prolazi na europskom tržištu“, kazao je Burgić.

Koordinator „Voćnog kluba“ Brčko distrikta BiH Savo Lukić kazao je da je cilj manifestacije podizanje voćarstva na još veću razinu ali i dodatna afirmacija Distrikta kao izrazito voćarskog kraja.

„Zahvaljujući institutima, fakultetima i stručnim ljudima mi želimo ovo podići na još veću razinu jer bez struke nema rezultata i kvalitetnog voća. Ove smo godine smanjili broj sudionika na trideset, što je sasvim dovoljno da se predstavi kultura, tradicija, prerada, prerađivačka industrija kao i stari obrti“, kazao je Lukić.

Prije službenog otvorenja gosti manifestacije prisustvovali su prijamu kod dogradonačelnika Ante Domića u Gradskoj vijećnici.

Izvor: http://www.vlada.bdcentral.net/

Komentiraj