Obilježena 30. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane HVO

0
566

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom opijela jučer je Brčkom obilježena 30. obljetnica od formiranja Hrvatskog vijeća obrane BiH.

„I sada, trideset godina nakon utemeljenja HVO-a, koji je na prostorima BiH djelovao od 1992. do 1995. godine, ondje gdje je Hrvatsko vijeće obrane bilo aktivno tih ratnih godina, Hrvati tamo i sada bivaju, obitavaju, predstavljaju određeni politički subjekt i političku snagu. Tamo gdje se tijekom Domovinskog rata HVO nije imao priliku organizirati, u smislu civilne i vojne strukture u BiH, upravo tamo sada Hrvati imaju puno poteškoća da se iskažu kao političko i drušveno biće odnosno sastavni i konstitutivni dio naroda Bosne i Hercegovine. Otuda ova godišnjica ima ogroman značaj i za nas ovdje u Distriktu“, naglasio je dogradonačelnik Distrikta, dr. Anto Domić koji se ovom prigodom i obratio nazočnima.

Dr. Domić je podsjetio upravo na značaj formiranja 108. HVO Pješačke brigade Ravne – Brčko, kao sastavnog dijela Hvatskog vijeća obrane.

„Bez toga se Hrvati distrikta Brčko ne bi mogli organizirati, prvo kroz politički angažman Ravne-Brčko, a poslije i kao sljednica koja je ugrađena i u Statut i institucije distrikta Brčko. Stoga i za današnje ustrojstvo Distrikta i poziciju Hrvata u ovoj lokalnoj zajednici moramo zahvaliti postojanju i organiziranju HVO-a, te svim ljudima koji su djelovali, kako u političkom segmentu, tako i vojnom dijelu,  naročito svim braniteljima koji su se borili kroz 108. HVO Pješačku brigadu, stvorivši preduvjete da danas živimo u ovom demokratskom multietničkom društvu”, poručio je dr. Anto Domić.

Istinsko zajedništvo pripadnika ARBiH i HVO-a bilo je garant da i u najtežim trenucima 1993. godine ne dođe do oružanog sukoba pomenute dvije vojne komponente unutar tadašnje slobodne teritorije.

„Tu činjenicu vidim kao našu jednu veliku međusobnu vrijednost jer ne samo da smo očuvali teritoriju koju smo vojno osiguravali kao 108. HVO brigada, već smo očuvali i mir između ARBiH i HVO-a, što je pored Brčkog bio još samo slučaj na području Usore“, rekao je dopredsjednik Skupštine Brčko distrikta  Ivo Filipović.

O značaju i nemjerljivom doprinosu HVO-a u očuvanju ovih prostora govorili su i predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana 108. Pješačke HVO brigade Ravne – Brčko, Anto Jerković te u ime Udruge obitelji poginulih branitelja 108. Pješačke HVO brigade Ravne – Brčko, Ivo Anđelović.

Comments are closed.