Gradonačelnik Domić organizirao godišnju konferenciju i prijem za novinare

0
346

23.12.2015. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić danas je upriličio godišnju tiskovnu konferenciju i tradicionalni predblagdanski prijem za predstavnike medija. U svom obraćanju gradonačelnik je sublimirao godišnji rad Vlade Brčko distrikta BiH kazavši da su godinu na izmaku obilježile česte turbulencije u vlasti, a pred nama je osnovna zadaća da 2016. bude godina investicija i bržeg zapošljavanja.

On je podsjetio da je ovo treća godina mandata ove vlasti koja funkcionira bez utjecaja OHR-a i koja je našla način da se nakon prošlogodišnjih turbulentnih odnosa u skupštinskoj većini u dobroj mjeri stabilizira.

„Kada govorimo o važnim pitanjima za pripadnike jednog naroda onda se u takvim okolnostima teško možemo postaviti kao pozicija ili opozicija, a u ovoj smo godini među temama političkog djelovanja imali razdoblje dugotrajnog usuglašavanja važnog pitanja i odnosa prema Srebrenici. Drugi trenutak političkog djelovanja je proces usvajanja proračuna, njegova apelacija i njegovo ponovno usvajanje jer Statut Brčko distrikta BiH nije predvidio mnoge situacije i mogućnosti koje bi se mogle dogoditi“.

Nadalje, dr. Domić ističe da je u ove tri godine bilo više rekonstrukcija Vlade navodeći da se i predstojnik Odjela za komunalne poslove Mirza Drpljanin zahvalio na radu, danas podnio ostavku i odlazi obavljati drugu dužnost.

„Jedna od karakteristika ove Vlade je mnoštvo promjena jer je tridesetak ljudi prošlo kroz mjesta članova Vlade, a što govori o turbulentnim političkim odnosimo i relacijama i da, unatoč svemu što smo u Distriktu napravili, još nema dovoljno homogenosti među nama da bismo mogli slobodnije i hrabrije donositi odluke kako bismo izgradili bolji Distrikt“, istaknuo je gradonačelnik Domić.

Ima i dosta pozitivnih stvari koje su obilježile tekuću godinu. Jedna od njih je svakako dugo očekivana izgradnja glavnog transportnog cjevovoda. Brojne kadrovske promjene unutar Vlade i zaoštravanje odnosa unutar političkih stranaka i grupacija koje čine skupštinsku većinu usporili su realizaciju više važnih infrastrukturnih poslova i projekata koji su u interesu svih građana, ali je 2015. ipak obilježio dugo čekani početak izgradnje obilaznice oko Brčkog kao i usvajanje regulacijskih planova.

„Od 2005. godine nismo usvajali regulacijske planove zbog izgradnje džamije. Iako smo to u ovoj godini namjeravali riješiti, nismo uspjeli i to je problem koji će opterećivati ovu i sve  naredne Vlade“, kazao je dr. Domić.

I dalje je rak-rana sustav poticaja u poljoprivredi o čemu se i te kako pričalo u tekućoj godini.

„Pokušaj reformiranja prouzročio je dvije traktorijade u samom centru grada. To je posao koji stoji pred vlašću Distrikta koji treba uraditi na jedan drugačiji način. Slična je situacija i s poticajima u gospodarstvu, gdje smo mnogo radili. Za poticaje u poljoprivredi izdvojili smo 12.500.000 KM zajedno s dugovima iz prošlih godina, a rezultat nije onakav kakav sam očekivao – da broj zaposlenih bude veći“.

Dr. Domić je ocijenio da je ova godina bila prekretnica za mnoge stvari, pa je tako i s mnogim zakonima koji su usvajanje čekali čak i godinama, primjerice Zakon o lovstvu. Nadalje, godinu je okarakterizirao novi šef Policije, koji je zamijenio starog nakon dva mandata.

„Distrikt je u ovoj godini u nadležnostima koje su nam pripadale servisirao sve ono što je zakon propisao i na neki način osigurao financijska sredstva za zdravstvo, obrazovanje, sigurnosne agencije i tako dalje. Naročito se puno radilo i na otklanjanju i završetku otklanjanja posljedica poplava i doniranja sredstava za otklanjanje šteta“, naglasio je pored ostalog dr. Domić.

On je napomenuo da se započelo mnogo drugih projekata koji će se nastaviti i ostvarivati u idućoj godini, kao što su čišćenje korita rijeke Save, revitalizacija luke, industrijskih kolosijeka, gradnja industrijskih zona i niz drugih projekata.

„Ono što je još okarakteriziralo ovu godinu je stvaranje određenog miljea pozitivnog okruženja i odnosa svih nas naspram euroatlantskih integracija. Sve navedeno ostat će da uradi ova Vlada u idućoj godini, Vlada koja funkcionira i dalje unatoč brojnim pokušajima rušenja“, kazao je na kraju dr. Domić.

Nakon godišnje press-konferencije gradonačelnik je organizirao i zajednički ručak s brčanskim novinarima i čestitao im predstojeće novogodišnje i božićne blagdane.

Comments are closed.