Dan sjećanja Boderište: Hvala vam!

0
81

Program obilježavanja Dana sjećanja „Boderište (8.3.1993.- 8.3.2024.) započeo je svetom misom za sve boginule branitelja 108. HVO Pješačke brigade Ravne – Brčko, te nastavljen Kolonom sjećanja kod spomen obilježja palim braniteljima od Gornjeg Zovika prema Donjem Zoviku i Boću. Središnji događaj upriličen je kod spomenika u Boderištu gdje je, također, služena sveta misa i održano opijelo, a potom upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća za 178 branitelja, zahvaljujući kojima je ovaj kraj obranjen od neprijatelja.

“Vrlo je važno održavati sjećanja na teška vremena konfliktnih situacija, a nama je važno sjećati se naših branitelja koji su branili svoj kućni prag i koji su nam omogućili da danas kao Hrvati, kao jedan od konstitutivnih naroda možemo na prostoru Distrikta obnašati funkcije vlasti i biti priznati narod koji kreira budućnost ovog prostora. Sjećanja na žrtve rata i naših branitelja su važna iz prostog razloga što iz toga izvlačimo pouku za budućnost, ali i zbog toga što je iz njihove žrtve nama ostalo nadahnuće za rješavanje pitanja i problema koji nas svakodnevno muče. Vidimo da konflikt ne rješava problem nego: suživot, razumijevanje , razgovor i tolerancija. Zbog toga se svake godine prisjećamo naših branitelja, kao i svakog čovjeka koji je boravio u to vrijeme na ovom prostoru, svake majke, oca, supruge, koji su iščekivali hoće li im se najmiliji vratiti kući. Svi su oni činili jedan front obrane ovoga kraja i zbog toga su zaslužili da ih se prisjećamo u svim, a naraočito u ovakvim prigodama kada se služi sveta misa”, rekao je predsjednik dr. Domić koji je zajedno sa izaslanstvom Organizacijskog odbora HDZ-a BiH za Brčko distrikt BiH položio vijenac i zapalio svijeću kod spomen obilježja u Boderištu.

Dopredsjednik Ivo Filipović ovom je prigodom ukazao na važnost obilježavanja ovih datuma. „Veoma je važan današnji datum, važno je zbog ukupnog zbivanja u Brčkom i oko njega jer da je Boderište nekim slučajem otišlo nekim drugim pravcem, u neke druge ruke, Brčko distrikt ne bi ovako izgledao kao danas. Ono što je važno jeste da smo mi tu branili i obranili čast, ponos i dostojanstvo hrvatskog naroda. Da nije bilo dobre koordinacije između tada HVO-a i ARBiH teško bi se obranili i to treba svim učesnicima zahvaliti i čestitati“, rekao je Filipović.

Vijence su na spomen obilježje u Boderištu položile brojne delegacije iz naše zemlje i susjedstva, udruge, kao i generalni konzul R Hrvatske u BiH sa sjedištem u Tuzli Ivan Bandić i konzulica Republike Hrvatske u BiH sa sjedištem u Orašju Jadranka Modrić.

Comments are closed.